logo F1online.sk

Všetky preteky v USA sa uchytia, myslí si šéf Liberty Media

Valtteri Bottas
© DPPI/Sauber Media Hub
Tomáš Masár
Tomáš Masár26. 4. 2023

Zatiaľ čo ešte pred vyše dekádou Spojené štáty americké nehostili žiadnu veľkú cenu, dnes majú v kalendári pretekov až trojnásobné zastúpenie – Austin, Miami a v tomto roku premiérovo aj Las Vegas. Najväčšej obľube sa však stále tešia najmä podujatia v Európe. Šéf Liberty Media Greg Maffei dúfa, že tomu tak nebude do nekonečna. Podľa Američana majú potenciál stať sa rovnako výraznými a obľúbenými aj preteky v USA.

Formula 1 od momentu, keď ju odkúpila skupina Liberty Media, zaznamenala obrovský rozmach – a to predovšetkým v Spojených štátoch, ktoré dnes hostia až tri podujatia. Spolu s Talianskom sú jedinými štátmi v histórii, ktoré v priebehu jedného ročníka usporiadali tri veľké ceny.

Maffei verí, že preteky v USA nebudú len do počtu, ale stanú sa časom rovnako výraznými a obľúbenými, ako napríklad podujatia v Taliansku, Belgicku či Veľkej Británii.

„Každé z pretekov budú mať veci, ktoré ich budú robiť jedinečnými a charakteristickými,“ vyslovil sa Greg Maffei.  „Fanúšikovským festivalom v Austine sa, vzhľadom na ich polohu a obľúbenosť, tie v Miami ani Las Vegas nevyrovnajú.“

„To, čo je k dispozícii tu, každý urobiť nedokáže,“ povedal. „Vežu, ktorú majú, koncerty, ktoré majú, a spôsob, akým to robia, je veľmi ťažké prekonať. Je to veľmi silný zážitok. To, čo má Miami, nie je pláž, ale iné tiež veľmi charakteristické veci. Tieto podujatia sa zároveň veľmi líšia. Miami je iné ako Austin – Miami sú mestské preteky a Las Vegas zasa nočné.“

„Všetky z pretekov sa vo výraznej miere líšia. Domnievam sa, že časom budú svoj charakter rozvíjať. Miami je pomerne nové, zatiaľ čo Las Vegas je úplne nové. Postupom času si vyvinú svoj charakter a osobitosť,“ uzavrel 62-ročný biznismen.