logo F1online.sk

Ralf Schumacher o Leclercovi: Stále tieto chyby…

Charles Leclerc v bariérach
© FOM/Screenshot
Milan Kubala
Milan Kubala6. 5. 2023

Ak chce Ferrari pomýšľať na to, že Red Bull porazí aspoň na niektorých pretekoch v tejto sezóne, tak sa nevyhnutne potrebuje vyvarovať chýb. Chýb presne takého typu, akého sa Charles Leclerc dopustil v druhom tréningu, nalieha Ralf Schumacher.

Ferrari si do Miami priviezlo novú podlahu, od ktorej si veľa sľubuje. Prvé dáta z tréningov dokonca naznačovali, že funguje podľa očakávaní, čo potvrdil počas priameho prenosu aj Marc Gené. Nová podlaha však Scuderii nepomôže, ak jej monoposty budú “odparkované” v bariérach.

Charles Leclerc bol pred víkendom celkom optimistický. “Myslím si, že v kvalifikácii dokážeme potrápiť Red Bull rovnako ako v Baku,” odhaduje silu svojho tímu, no uvedomuje si, že v nedeľu to býva náročnejšie. “V pretekoch je to o inom. Chvíľu nám ešte potrvá, kým v pretekoch dokážeme poraziť Red Bull vlastnými silami.”

A bude to trvať ešte dlhšie, ak sa budú takéto chyby opakovať. Leclerc mal totiž kusisko šťastia, že do bariéry vrazil prednou časťou auta a nezničil si novučičkú podlahu. Ak by ju trafil bokom, Ferrari by prišlo o drahocenné dáta.

Čo predchádzalo piatkovej nehode? Zaujímavý pokyn od tímu, ktorý Leclerca azda až príliš rozptýlil. “Musíme sa koncentrovať na výjazd vo ôsmej zákrute,” upovedomil inžinier Charlesa Leclerca, keď vstupoval do svojho kola. Monačan sa nakoniec na výjazd nemusel sústrediť, pretože kontrolu nad svojím autom stratil už v nájazde.

Charlesa Leclerca si následne vzal na paškál expert nemeckej Sky Ralf Schumacher. “Každý jeden víkend sa Charlesovi podarí spraviť nejakú chybu. Ak neustále takto kopíte chyby, tak sa len ťažko prehovára do boja o majstrovský titul.”

Leclerc ešte dokázal reagovať na počiatočnú stratu kontroly, ale potom bol už len pasažierom. “Leclerc najskôr dostal pretáčavý šmyk, no potom so svojím Ferrari vyšiel na špinavú časť trate,” opisuje nehodu Ralf Schumacher. “Tam sa toho v modernom aute F1 nedá spraviť veľa. V prvom tréningu sme to isté videli v Hülkenbergovom prípade. Zostáva mi len dúfať, že sa mu nepoškodil monokok.”

Monačanovi sa chyby vôbec nevyhýbajú. Pred týždňom v Baku sa taktiež ocitol v bariérach, našťastie na úplnom konci šprintového rozstrelu, takže to nemalo žiadne následky. Za uplynulý rok si však môžeme spomenúť na nehodu v Imole, vo Francúzsku, ale napríklad i počas tréningu v Mexiku či v Brazílii po súboji s Landom Norrisom.

Súvisiace články