logo F1online.skF1online.sk

Andrettiho snahy o kúpu Sauberu stroskotali, vraj nenaplnil finančné požiadavky

Alfa Romeo, ilustračné
© Twitter/Alfa Romeo Racing
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 10. 2021

Posledných niekoľko týždňov sa špekulovalo o možnom odpredaji spoločnosti Sauber Motorsport, o ktorú mala záujem americká skupina vedená Michaelom Andrettim. Syn majstra sveta z roku 1978 Maria Andrettiho oslovil súčasných majiteľov s ponukou na odkúpenie 80-percentného podielu v spoločnosti, ktorá je prevádzkovateľom pretekárskeho tímu Alfa Romeo Racing. Teraz viaceré zdroje informujú, že rokovania stroskotali.

Prvýkrát sa o tom začalo špekulovať koncom augusta tohto roku. Andretti mal dať dohromady skupinu investorov, ktorá chcela odkúpiť väčšinový podiel (podľa medializovaných informácií 80 percent) v Islero Ivestments. Vlastnícka štruktúra v Sauberi siaha skrz Islero Investments a investičnú skupinu Longbow Finance S.A. údajne až k švédskemu miliardárovi Finnovi Rausingovi.

Niektoré zdroje naznačovali, že Andretti mal dostatok zdrojov, aby splnil Rausingove požiadavky. Hovorilo sa, že dokáže položiť „na stôl“ 250 až 300 miliónov eur. V Amerike sa preto šuškalo, že dohoda je už prakticky hotovou vecou. Ako však rokovania pokračovali, strany sa stále vzďaľovali od dohody.

Auto Motor und Sport uvádza, že Rausing chcel za Sauber čiastku 350 miliónov eur, čo ešte pre Andrettiho bolo splniteľné. Súčasný majiteľ však požadoval ešte niečo navyše, zložiť na účet tímu peňažnú záruku vo výške 250 miliónov eur rozvrhnutých do nasledujúcich piatich rokov. Je pravdepodobné, že Rausing chcel peňažnú istotu, ktorá dokáže, že Andretti má dostatok zdrojov nielen na kúpu, ale aj prevádzkovanie stajne F1. Týchto 50 miliónov ročne malo prispieť na chod tímu a pôsobiť ako záruka toho, že Alfa Romeo dokáže v najbližších piatich rokoch naplniť rozpočtový strop.

Tím už pochopiteľne má rozpočet na rok 2022 hotový. Podľa jeho šéfa Frédérica Vasseura dokáže v budúcom roku naplniť rozpočtový strop až po okraj. Od Rausinga to teda bol šikovný ťah, ktorým zaručí, že Sauber dokáže v nasledujúcich piatich rokoch naplniť rozpočtový strop aj v prípade, že by sa vyskytli medzery v príjmoch alebo problémy so sponzormi. Žiaľ, pre Andrettiho bola táto požiadavka už nad rámec jeho finančných možností.

Viaceré zdroje, vrátane renomovaného portálu The Race, tak hovoria o tom, že rokovania stroskotali. Dôvodom mala byť práve skutočnosť, že súčasní majitelia požadovali čiastky, ktoré Andretti jednoducho nemá.

Tieto dohady sprevádzala aj siahodlhá diskusia o tom, kto bude v budúcej sezóne za Alfu Romeo jazdiť. Stále totiž nepoznáme meno tímového kolegu Valtteriho Bottasa a táto správa vracia celú záležitosť opäť na začiatok. The Race však napísal: „Neočakáva sa, že si súčasný pilot tímu Antonio Giovinazzi udrží svoje miesto.“

Súvisiace články

Diskusia