logo F1online.sk

Red Bull nás v Austine vývojovo predbehol, pripúšťa Allison

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala24. 10. 2021

Mercedes v Austine vykročil správnou nohou, zatiaľ čo Red Bullu sa po voľnom víkende vstávalo o čosi ťažšie. Avšak nakoniec sa aj tak dostal dopredu, a to vďaka inžinierom, ktorých víkendové vývojové tempo výrazne predčilo prešľapovanie na mieste, ktoré predviedol Mercedes, myslí si technický riaditeľ tímu James Allison.

V prvom tréningu Mercedes dominoval, no v ostatných dvoch už viac-menej len tápal. V piatok určite nespravil krok správnym smerom, nuž a v sobotu podľa Tota Wolffa do veľkej miery experimentoval. Pri týchto experimentoch sa však vzdialil od ideálnych nastavení.

V doterajšom priebehu víkendu to preto nebolo len o tom, že by sa Red Bull zlepšil, ale aj o neúspešnom hľadaní správneho smeru Mercedesu. “Pravdepodobne k tomu prispeli obe veci,” uvažuje James Allison. “Kvalifikáciu sme odjazdili s podobnými nastaveniami, aké sme nasadili v prvom tréningu. Medzitým sme sa presunuli inam, následne sa zas vrátili. Red Bull zrejme z pohľadu vývoja zaznamenal silnejší víkend ako my.”

“Po prvom tréningu sme mali celkom dobré šance. Druhý tréning sa zmenil tak trochu na boj a pokračovalo to v rovnakom duchu. Boli sme vpredu, ale nemali sme tú extra rýchlosť, ktorú sme mohli vidieť na niektorých predchádzajúcich pretekoch. Nebolo to ľahké,” povzdychol si 53-ročný vyštudovaný letecký inžinier.

A ľahká nebude ani nedeľa. Valtteri Bottas bude štartovať až z deviatej priečky, takže na jeho pomoc sa v úvode pretekov Hamilton nebude môcť spoľahnúť. Zato priamo za Verstappenovým zadným krídlom bude štartovať Sergio Pérez, ktorý bude predstavovať veľkú zbraň v rukách stratégov červených býkov. Lewis Hamilton vyrazí do pretekov z opačnej strany štartového roštu, ktorá je síce špinavšia, ale v prvej zákrute mu poskytne výhodu vnútornej stopy.

Mercedes by to najradšej využil. “Našou najlepšou obranou bude byť pohotoví. Ak sa nám podarí vybudovať si náskok na Red Bull za nami, tak nám tento rozostup poskytne istú strategickú ochranu, hoci je samozrejmé, že je lepšie byť v presile dvaja proti jednému. Budeme sa musieť spoľahnúť na našu pohotovosť.”

Podľa Allisona Mercedes nebude Hamiltonovi radiť, či má v prvej zákrute voliť agresívnejší alebo konzervatívnejší prístup. “Myslím, že Lewis už vie, ako sa má zariadiť. Túto trať pozná veľmi dobre a patrí medzi pilotov, ktorí sa o svoje pneumatiky dokážu starať o čosi lepšie.”

To by v nedeľu mohlo priniesť ovocie. Očakáva sa, že teploty trate budú atakovať 40 °C, čo na drsnom a starom asfalte zvýši degradáciu pneumatík. A jedným z najlepších “pneumatikových manažérov” v padoku je aj Sergio Pérez štartujúci z tretieho miesta.

“Bude veľmi ťažké udržať pneumatiky spokojné,” avizuje Allison. “Budú sa chcieť prehrievať, čo bude rozhodovať v nedeľných pretekoch. V pretekoch, ktoré sa takmer určite pôjdu na dve zastávky, bude profitovať to auto, ktoré dokáže nezničiť zadné gumy.”

Súvisiace články