logo F1online.sk

Alfa Romeo a Giovinazzi vyčistili vzduch: Nechcem ho obviňovať, povedal Vasseur

Antonio Giovinazzi a Frédéric Vasseur
© Twitter/Alfa Romeo Racing
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 10. 2021

Tímová réžia je vždy nepopulárna. Neuposlúchnuť ju je však častokrát ešte menej populárne. Je to práve tím, ktorý zamestnáva a platí svojich jazdcov, tí sú na oplátku povinní plniť príkazy svojich šéfov. Nie vždy to však urobia. Posledným príkladom je Antonio Giovinazzi.

Taliansky pretekár v Istanbule neuposlúchol príkaz tímu. Dvojica pilotov Alfy Romeo sa totiž v samom závere rýchlo doťahovala na duo Esteban Ocon – Daniel Ricciardo, ktorí okupovali desiate a jedenáste miesto a obaja mali pneumatiky v katastrofálnom stave. Posledný bodík napokon uchmatol pilot Alpinu, ktorý sa po pretekoch nechal počuť, že ešte dve zákruty a Giovinazzi by ho predbehol.

V Alfe Romeo predpokladali, že môže rozhodnúť každý detail. Asi päť kôl pred koncom preto nariadili Giovinazzimu, aby Räikkönena pustil, keďže Iceman bol asi o sekundu na kolo rýchlejší. Antonio to však odmietol a pokračoval. Po pretekoch v tíme naznačili, že Giovinazziho rozhodnutie ich stálo jeden bod.

O necelé dva týždne neskôr šéf stajne Frédéric Vasseur prehlásil, že vzduch v tíme vyčistili. „V jednom momente na to Kimi dokázal tlačiť viac. Mysleli sme si, že zvládneme udržať pneumatiky vo forme a požiadali Antonia, aby buďto zatlačil alebo nechal Kimiho ísť dopredu.“

„Antonio bol asi príliš konzervatívny, ale nechcem ho z ničoho obviňovať. Hovorili sme o tom, bol trochu zmätený z toho, ako veľmi na to môže tlačiť. Určite mohol byť rýchlejší, ale zvolil príliš konzervatívny prístup,“ povedal Vasseur.

„Určite sme prišli o body, ale nechcem Antonia obviňovať. Diskutovali sme o tom a myslím, že sa držal plánu. Keď sme sa dostali do okna, kedy sme na to mohli zatlačiť, trvalo mu dve alebo tri kolá než pochopil, že môže zatlačiť viac. No je to tak ako to je,“ pokrčil plecami Vasseur.

Na otázku, či v tíme vyčistil vzduch, odpovedal Fred jednoznačným „áno“.

Súvisiace články