logo F1online.skF1online.sk

Cunoda: Snažil som sa držať Lewisa za sebou. Chcem, aby vyhral Max

Júki Cunoda pred Lewisom Hamiltonom
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala10. 10. 2021

Max Verstappen má v štartovom poli hneď troch pomocníkov. Okrem Sergia Péreza aj dvoch pilotov AlphaTauri. Dnes mu výrazne pomohol Júki Cunoda, ktorý v úvode pretekov dlho držal za sebou Lewisa Hamiltona. Podľa vlastných slov to spravil pre Maxa a Hondu.

Júki Cunoda vyštartoval do pretekov z deviateho miesta. Po prvej zákrute si polepšil o jednu pozíciu vďaka problémom Fernanda Alonsa, ktorý sa po dotyku s Pierrom Gaslym ocitol mimo trate. Hneď v druhom kole sa mu však na zadné krídlo nalepil Lewis Hamilton a Japoncovi bolo jasné, že je len otázkou času, kedy sa vráti na deviate miesto zo štartu.

Nakoniec to trvalo do ôsmeho kola, čo je azda aj viac, než by sme v úvode čakali. Cunoda priznal, že robil maximum pre to, aby Hamiltonovi nič neuľahčil. Veľký pôžitok však zo súboja so sedemnásobným majstrom sveta nemal.

“Ak mám byť úprimný, bolo mi to jedno,” reagoval Júki Cunoda na otázku, či si užil duel s Hamiltonom. “Chcem, aby Max vyhral, a toto je posledný rok Hondy s Red Bullom. Snažil som sa Lewisa držať za sebou najdlhšie, ako sa dalo, ani neviem koľko to bolo kôl. Chcel som ešte viac, ale nešlo to.”

Hamilton sa po prekonaní Cunodu poriadne rozbehol. V priebehu jedného kola si poradil s Lanceom Strollom, v priebehu nasledujúceho s Landom Norrisom. Potom sa dostal za ďalší monopost AlphaTauri a Pierre Gasly držal majstra sveta za sebou štyri kolá. Cunoda teda odviedol celkom slušnú robotu, hoci on to zhodnotil inak: “Osem kôl, to nestačí.”

Pri tejto obrane si však sám zničil preteky. Príliš tlačil na pneumatiky, ktoré v neskoršej časti pretekov mali toho dosť. “Na začiatku, keď som bojoval s Hamiltonom, som si toho minul z gúm až priveľa. Potom bolo náročné udržať si rýchlosť.”

“Snažil som sa ísť rýchlejšie, no roztočil som sa,” stisol pery Cunoda. “A tiež tie zrkadlá… Asi to bol prach, no kvôli tomu som v nich nič nevidel. Nevidel som nič, myslel som si, že hneď za mnou je auto, tak som zatlačil a potom som sa roztočil. To roztočenie mi zničilo celé preteky, takže je to škoda. Dnes bolo možné bodovať.”

Po piruetke Cunoda spadol z bodovaných priečok a preteky ukončil ďaleko za nimi na štrnástom mieste. “Naozaj som dúfal, že zabodujeme. Aj v šampionáte tímov bojujeme o piate miesto. Bola to dobrá príležitosť získať veľa bodov v porovnaní s Alpinom. Je mi ľúto tímu.”

Súvisiace články

Diskusia