logo F1online.sk

Gasly sa chce vrátiť do Red Bullu: Zaslúžil som si väčšiu šancu

Pierre Gasly
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala7. 10. 2021

Pierre Gasly bude aj v sezóne 2022 jazdiť za AlphaTauri, a to i napriek tomu, že v tejto sezóne podáva vynikajúce výkony. Má preto pocit, že ho Red Bull nemal vyškrtnúť z boja o sedačku tak skoro, no neznechutilo ho to. Je odhodlaný svojmu zamestnávateľovi ukázať, že on je tou správnou voľbou.

Minuloročný víťaz Veľkej ceny Talianska v tejto sezóne konzistentne zbiera majstrovské body, ktorých má už na konte 66. To je takmer 80 percent bodov celého tímu, keďže Júkimu Cunodovi, z ktorého mal byť talent desaťročia, vstup do Formuly 1 vôbec nevyšiel. Podobný rozdiel vo výkonoch môžeme vidieť aj v Red Bulle, kde zas za oveľa kratší koniec ťahá Sergio Pérez.

Po rozhodnutí Red Bullu nechať Pierra Gaslyho v AlphaTauri sa preto špekulovalo, čo je za tým. Peniaze mexických sponzorov? Snaha zachovať stabilitu v tíme? Obavy z toho, či sa nezopakuje Gaslyho, Albonov a Pérezov scenár aj po opätovnom angažovaní mladého Francúza? Helmut Marko to vysvetlil, tým, že aj AlphaTauri potrebuje svojho lídra, keďže už nejde o béčkový, ale sesterský tím…

“Aby sme všetko uviedli na pravú mieru, so Sergiom to nemalo nič spoločné. Je to viac o mojom prípade a vzťahu, ktorý mám s Red Bullom, mojom osobnom kontrakte a mojej budúcnosti. Toto som chcel spomenúť,” rozhovoril sa Pierre Gasly vo štvrtok v Istanbule.

Možno si ešte vybavíte zákulisné špekulácie o tom, ako sa mal Pierre Gasly počas jeho pôsobenia v Milton Keynes povadiť s vedením Red Bullu a najmä Adrianom Neweym, ktorému mal vyčítať, že auto nevyvíja smerom, ktorý by priniesol úžitok celému tímu. To je namiesto toho šité na Maxa Verstappena. Helmut Marko v tom čase vyhlásil: “Detailne sa pozrieme na [Gaslyho] šasi, keďže možno s ním niečo nie je v poriadku. Musí používať Verstappenove nastavenia a zmeniť svoj jazdecký štýl, ale mal by tiež rozmýšľať viac nad svojou jazdou namiesto toho, aby Adrianovi Neweymu hovoril, ako má postaviť auto.”

Gasly následne pokračoval: “Mám pocit, že na základe tohto roka som si zaslúžil väčšiu šancu, ale také padlo rozhodnutie. Moju motiváciu to však nezníži. V Sergiovej pozícii som už bol. Samozrejme, z pohľadu mojej kariéry je mojím cieľom Red Bull, to nie je žiadne prekvapenie.”

“Chcem byť v aute, ktoré mi umožní bojovať o víťazstvá a pódiá, to bude vždy mojím cieľom, pretože na tom každé ráno pracujem, pracujem na sebe, snažím sa byť lepším pilotom, aby som vyhrával preteky. Oni prijali svoje rozhodnutie a mňa teší, že majú takú úspešnú sezónu. Pôjdem však naplno a pokúsim sa vydobyť si svoju šancu v budúcnosti, pretože to je to, čo chcem. Chcem bojovať o titul majstra sveta,” podotkol.

Dovtedy pretečie ešte veľa vody. Najskôr sa Gasly musí koncentrovať na víkendovú Veľkú cenu Turecka, na ktorej by mal jeho tím opäť bodovať. Po suchotách v Taliansku a Rusku by už bolo načase.

“Po stránke rýchlosti som sebavedomý. V Soči sme boli rýchli, nemali sme problémy s rýchlosťou. V Monze to bolo podobné, kvôli iným faktorom sme na týchto dvoch víkendoch neodviedli tú najlepšiu prácu, ale rýchlosť sme mali. Som teda sebavedomý, že budeme konkurencieschopný,” dodáva Gasly. “Z operačnej a strategickej stránky skrátka musíme všetko spraviť perfektne a mať čistý víkend. Som si istý, že nazbierame dobré body.”

Súvisiace články