logo F1online.sk

Mazepin dostal v Rusku čierno-bielu vlajku. Michael Masi zostáva pokojný

Nikita Mazepin
© Pirelli Motorsport
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 9. 2021

Nikita Mazepin vletel do Formuly 1 ako veľká voda. Odjazdil síce zatiaľ len pätnásť pretekov, no za ten čas toho už stihol viac ako dosť. Ďalší kontroverzný okamih pridal aj na Veľkej cene Ruska.

Za pätnásť podujatí na seba Nikita viackrát upozornil. V kvalifikácii na Veľkú cenu Bahrajnu predbiehal súperov tesne pred nájazdom do rýchleho kola, v Imole predbehol Antonia Giovinazziho na začiatku rýchleho kola a do podobnej situácie sa zaplietol aj v Zandvoorte. Tam vzbudil vášne aj svojou neskorou obranou v súboji s tímovým kolegom, ktorému podobne „skrížil cestu“ aj v Baku. Za nič z toho nebol potrestaný.

Potrestaný však bol za kolíziu so Schumacherom v Monze, za ignorovanie modrých vlajok v Portugalsku, za prekážanie Landovi Norrisovi v španielskej kvalifikácii a za nerešpektovanie žltých vlajok v Rakúsku. Dovedna zatiaľ nazbieral päť trestných bodov. K ďalším nemal ďaleko ani v Rusku, keď sa veľmi neskorým manévrom á la Baku a Zandvoort bránil v súboji s Júkim Cunodom. Za tento moment mu riaditeľstvo pretekov ukázalo čierno-bielu vlajku.

„Stalo sa to v nájazde do zákruty číslo 12. Veľmi neskoro skrížil trať Júkimu, ktorý ho obiehal s pomocou DRS,“ povedal riaditeľ pretekov Michael Masi, ktorého cituje Motorsport.com.

„Je to jedna z vecí, o ktorej sme sa už párkrát bavili a udelili za to čierno-bielu vlajku. Takéto správanie nie je športové a nebudeme to tolerovať,“ dodal Masi, ktorý však nevidí nič, čo by nútilo FIA podniknúť proti Mazepinovi ďalšie kroky.

„Možno už má za sebou niekoľko návštev u komisárov, ale myslím si, že pri celkovom pohľade nájdete pilotov, ktorí ich absolvovali viac. Nemyslím si, že je dôvod na znepokojenie. Každý incident posudzujeme samostatne. Ak stojí za prešetrenie, komisári ho prešetria a rozhodnú, či je alebo nie je potrebné uložiť trest,“ povedal Masi.

Súvisiace články