logo F1online.skF1online.sk

Pujolar vyzdvihol Räikkönena: Správne rozhodnutie mu vynieslo ôsme miesto

Kimi Räikkönen
© Pirelli Motorsport
Ladislav Király
Ladislav Király28. 9. 2021

Kimi Räikkönen obsadil na Veľkej cene Ruska ôsme miesto a získal viac bodov, ako jeho tím nazbieral za celý dovtedajší priebeh ročníka. Alfa Romeo ich tak má už sedem a upevnila si deviate miesto konštruktérskeho šampionátu.

„Aj keď sme v sobotu v kvalifikácii v jeho podaní videli len dosť slabý výkon, v pretekoch to bolo dobré,“ pochválil Räikkönena šéfinžinier Alfy Romeo Xevi Pujolar. „Videli sme, že po stránke tempa dokážeme bojovať s autami okolo nás. Keď potom v samom  závere pretekov zapršalo, všetko sa začalo veľmi rýchlo meniť.“

„Bolo nám jasné, že musíme byť pripravení na požiadavky našich jazdcov – práve oni totiž sedia v aute a jazdia. Pre nás z boxového múra bolo veľmi ťažké pochopiť podmienky na trati. Kimiho som sa pýtal, či je už príliš mokro na sliky a veľmi rýchlo sa rozhodol pre príchod do boxov.“

„Keď nie je rovnomerne mokro, tak je to pre nás ozaj ťažké. Neprestajne sme sa ho pýtali a keď sa približoval k vstupu do boxov, opýtali sme sa ho, čo si myslí. Povedal, že už začína byť veľmi mokro a prišiel pre intermediálky. Ukázalo sa, že to bolo dobré rozhodnutie. Získali sme niekoľko pozícií k dobru a zabodovali sme,“ pokračoval Pujolar.

Druhý pretekár tohto tímu Antonio Giovinazzi bol na tom celkom inak, pretože mu nefungovala vysielačka. Tím s ním teda nemohol komunikovať a navigovať ho.

„Jeho preteky to dosť ovplyvnilo. Jednak musel manažovať spotrebu paliva a jednak to bolo ťažké potom na konci, keď sa zmenilo počasie. Na chvíľu sme mali aspoň takú komunikáciu, že on nás počul, ale my jeho nie. Po pár kolách sme však prišli o všetko a potom to bolo veľmi ťažké. Výkonnostne na to doplatil aj na konci prvého stintu,“ dodal inžinier Alfy Romeo.

Súvisiace články

Diskusia