logo F1online.sk

AlphaTauri s dvoma otáznikmi: Krehké predné krídlo a Cunodova strata

Pierre Gasly bez predného krídla
© FOM
Milan Kubala
Milan Kubala24. 9. 2021

Pierre Gasly mohol mať po piatku úsmev na tvári, no pri rozhovoroch s novinármi bolo z neho cítiť, že nie je stopercentne spokojný. Už druhý víkend po sebe sa mu totižto zlomilo predné krídlo. Takéto zlyhanie môže dobre sa rysujúci víkend razom zmeniť na sklamanie podobne ako v Monze.

Tretia priečka v piatkovom tréningu môže Pierrovi Gaslymu vyniesť štart z druhého radu, ak sa v sobotu a v nedeľu nenájde priestor na to, aby sa odjazdil tretí tréning a kvalifikácia. Môžeme preto skonštatovať, že AlphaTauri je na ceste za ďalším pekným bodovým zápisom — alebo aspoň Gaslyho polovica garáže.

“Povedal by som, že je povzbudzujúci,” hodnotí výkon AlphaTauri Pierre Gasly. “Ráno som bol šiesty, popoludní tretí. Samozrejme, vieme, čo sa môže vo zvyšku víkendu stať za takých podmienok. Je naozaj dobré, že sme dnes zajazdili taký dobrý čas. Nebolo to ľahké, v aute som sa necítil tak pohodlne ako obyčajne, čaká nás dosť práce. Ale myslím, že všetci to mali dosť ťažké. Som len rád, že sa nám podarilo byť v oboch tréningoch takí silní, pretože pred zvyškom víkendu je to veľmi sľubné.”

Samozrejme, pokiaľ sa mladíkova púť neskončí podobne ako v Taliansku, kde aj drobný dotyk s monopostom Daniela Ricciarda stačil na to, aby sa predné krídlo zlomilo. V Soči Gasly doplatil na tvrdý prejazd obrubníkom, ktorý krídlo nevydržalo.

Gasly sa po tomto incidente poškrabal po hlave. “Vyzerá to tak, že naše krídla sú dosť krehké. O jedno som prišiel s Danielom v Monze, tiež v Bahrajne, a taktiež Júki v Monze. Mal som trochu pretáčavé auto, obrubník som šiel trafiť stredom auta, tak som zmiernil uhol a šiel zaň mysliac si, že to bude lepšie. Nakoniec sa mi odtrhlo celé predné krídlo.”

“Musíme sa pozrieť na to, či s tým vieme niečo spraviť, no nerobí mi to veľké starosti. V takýchto prípadoch tam nie sú banánové obrubníky na to, aby vám zničili auto, len aby vás spomalili. Bolo to trochu prekvapujúce,” skonštatoval.

Bez Charlesa Leclerca a Maxa Verstappena vo svojej blízkosti môže Gasly v nedeľu zaútočiť azda i na pódium. Mercedesom určite nebude stíhať, no Sergia Péreza poraziť môže. V tejto sezóne to dokázal už niekoľkokrát.

V každom prípade Francúz vidí súperov inde. “Vieme, že Charles dostane penalizáciu rovnako ako Max, takže budeme mať šancu. Momentálne sa koncentrujeme na náš balík, no najmä na dva Alpiny, tie sú tiež rýchle. Videli sme, že Fernando a Esteban zajazdili rýchle kolá. Očakávam tesný súboj s nimi. Pre nás bude dôležité ich začať doťahovať v šampionáte,” vyhlásil Gasly, ktorého tím momentálne stráca na Alpine deväť bodov.

Je však otázne, či si s Alpinmi bude musieť poradiť Pierre Gasly sám, alebo či mu dokáže nejako pomôcť Júki Cunoda. Tomu sa v piatok opäť nedarilo a ako už viackrát v tomto roku, ani tentoraz si nevedel vysvetliť stratu na skúsenejšieho kolegu.

“Balans nie je taký zlý, len ten celkový grip…” povzdychol si Júki Cunoda. “Alebo to je niečo — neviem, musíme zistiť, aké sú rozdiely medzi mnou a mojím kolegom. Môj kolega odvádza naozaj dobrú robotu, je tretí, v prvej päťke. Na druhej strane ja som nejaký osemnásty. Musíme sa na tie problémy pozrieť do väčšej hĺbky. Momentálne som dosť zmätený.”

Súvisiace články