logo F1online.sk

Bottas vyhral šprintovú kvalifikáciu, no pole position má Verstappen!

Valtteri Bottas
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala11. 9. 2021

Valtteri Bottas v sobotu odjazdil bezchybných osemnásť kôl. Šprintovú kvalifikáciu suverénne vyhral a na svoje konto si pripísal tri majstrovské body. Pole position však nezískal, z tej bude štartovať Max Verstappen, ktorý dnes skončil druhý! Tretie miesto patrí Danielovi Ricciardovi.

Skutočným víťazom dnešného šprintu je Max Verstappen, ktorý navýšil svoj náskok na čele šampionátu na päť bodov, a v nedeľu ho môže ešte zveľadiť. Valtteri Bottas mu totižto prepustí najvýhodnejšiu pozíciu kvôli výmene motorových komponentov, s ktorou boli spojené tresty.

Holanďana bude tešiť aj fakt, že Lewis Hamilton odštartuje až štvrtý za dvojicou oboch McLarenov. Po štarte šprintovej kvalifikácie sa totižto zo svojej pozície odliepal len veľmi lenivo a spadol z druhého miesta až za Ricciarda s Norrisom — dokonca až Gaslyho, ktorý však vypadol. V šprinte sa pilot Mercedesu snažil nepriaznivý vývoj zvrátiť, ale papájové autá boli prirýchle.

Mercedes sa tak nedostal k využitiu tímovej réžie. Toto Wolff pred šprintom v rozhovore pre nemeckú Sky avizoval, že ju využije a vymení poradie Valtteriho Bottasa a Lewisa Hamiltona, ak sa po prvom kole zachová poradie na čele.

Na štarte sme okrem nevydareného odpichu Lewisa Hamiltona videli aj dve nehody, po ktorých vyrazil na trať Bernd Mayländer. Pierre Gasly v prvej zákrute predným krídlom ťukol do McLarenu pred sebou. Krídlo sa mu uvoľnilo a keď prechádzal cez Curva Grande, dostalo sa mu pod monopost. Z Gaslyho bol odrazu pasažier, ktorého jazdu zabrzdila až bariéra.

Okrem toho sme videli aj potýčku Júkiho Cunodu a Roberta Kubicu, ktorí sa stretli vo Variante della Roggia. Poliak sa tam pokúsil o predbiehací manéver, no obaja sa do zákruty nezmestili. Cunoda musel predné krídlo vymeniť a preteky ukončil až na šestnástom mieste.

Za spomínanou päticou na čele skončili Charles Leclerc a Carlos Sainz. Leclerc dostal zelenú po zdravotných problémoch, kvôli ktorým bol popoludní aj v lekárskom centre, a mechanici odviedli skvelú robotu pri oprave Sainzovho monopostu.

Úctyhodné ôsme miesto získal Antonio Giovinazzi pred Sergiom Pérezom, ktorý pravdepodobne očakával, že skončí vyššie. Počas pretekov však dlho bojoval s Lanceom Strollom, ktorého sa mu podarilo predbehnúť, no v prvej zákrute pri tom vyšiel mimo trať. Inžinier mu prikázal, aby pozíciu vrátil, a v ďalšom kole musel svoj manéver zopakovať. Stroll skončil desiaty.

https://pbs.twimg.com/media/E_A7bB7XEAMAOqU?format=jpg&name=large