logo F1online.sk

Binotto: Takto vyzerá strata dvadsiatich koní

Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 9. 2021

Ako zhodnotiť výkon Ferrari v Monze? Na jednej strane by Scuderia chcela na domácej pôde bojovať o víťazstvo, na druhej je štvrté a šieste miesto tým najlepším, v čo mohlo Ferrari v Taliansku dúfať. Pohonná jednotka tohto tímu výkonnostne stále nie je na úrovni konkurentov, no napriek tomu nechala Aston Martin či Alpine ďaleko za sebou.

Ferrari pokračuje vo svojej „naháňačke“ za tímami z čela. Pokrok, ktorý urobila Scuderia v tomto roku je dosť výrazný. Ich strata na najlepších sa znížila asi na polovicu a žiadny iný tím na rošte taký progres neurobil. Na druhej strane, celkové štvrté miesto Ferrari určite neuspokojí.

„Dnes ste mohli vidieť rozdiel dvadsiatich koní oproti ostatným,“ povedal po skončení Veľkej ceny Talianska Mattia Binotto. „Vieme, že existuje, ale neklesneme kvôli tomu na duchu, pretože na tom pracujeme. Nesmieme strácať sebadôveru, práve naopak, musíme na tom do budúcej sezóny zapracovať. Sme na dobrej ceste. V Monze sme mali dobré preteky a celkovo to vyzeralo dobre.“

Svoje budúcoročné schopnosti si Ferrari bude môcť aspoň čiastočne preveriť už čoskoro. Chystá totiž vylepšenú pohonnú jednotku. Aj keď Binotto nechcel prezradiť, kedy ju Scuderia nasadí, podľa talianskych zdrojov by to malo byť o necelý mesiac v Turecku. Napriek všetkému však môže byť Ferrari po domácej veľkej cene spokojné. Žiadny zázrak sa síce nestal, avšak piloti Scuderie sa napriek deficitu asi dvadsiatich koní poradím neprepadávali a dokázali držať krok Mercedesom, Red Bullom či McLarenom.

„Je to slušný výsledok. Odzrkadľuje to, čo sa na tejto trati dalo očakávať. Monza charakteristike nášho monopostu určite nesedí. Zaplatili sme daň za nedostatočnú rýchlosť na rovinkách, kvôli čomu sme pri reštartoch boli zraniteľní,“ hovorí Binotto.

„Vzhľadom na naše predvíkendové očakávania bolo naše pretekové tempo vcelku uspokojivé. Gratulujem McLarenu, ktorý vyhral svoje prvé preteky po deviatich rokoch a je späť na treťom mieste Pohára konštruktérov. Do konca sezóny však zostáva dosť času a my budeme bojovať až do samotného konca,“ dodal Binotto.