logo F1online.sk

Hill ďalej kritizuje Verstappena: Vašou úlohou je predchádzať kolíziám

Lewis Hamilton po nehode s Maxom Verstappenom
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 9. 2021

Diskusie o incidente medzi Lewisom Hamiltonom a Maxom Verstappenom na Veľkej cene Talianska pokračujú. O slovo sa opäť prihlásil majster sveta z roku 1996 Damon Hill, ktorý sa už v nedeľu po pretekoch dosť ostro vyhradil voči správaniu holandského pretekára, dokonca naznačil Maxov úmysel vyradiť Lewisa z pretekov.

Tento jazyk však Hill v podcaste F1 Nation trochu zmiernil a odvolal svoje tvrdenie o možnom úmysle Verstappena. Na druhej strane pokračoval v kritike smerom k pilotovi Red Bullu.

„Úlohou pretekára je predchádzať kolízii s iným pretekárom,“ hovorí Hill. „Niekedy sa tomu vyhnúť nedá, ale po agresívnom a nekompromisnom manévri typu: ‚Buď prejdem ja alebo neprejde ani jeden z nás‘ sa musí niekto postaviť a povedať: ‚Dobre, ale toto je už príliš‘.“

„Pretože ak sa niečo také povolí a nič sa k tomu nepovie, tak potom všetko zrušte a pustite ich na trať. Každý dokáže hrať takú hru, každý dokáže druhých vybrzďovať a vytláčať ich z trate.“

„Toto je Formula 1. Mala by byť o správnom úsudku, schopnostiach a dobrých rozhodnutiach. Niekto musí prísť a povedať: ‚Dobre chlapi, toto je až príliš a nechceme, aby sa o šampionáte rozhodlo takto‘. Chceme vidieť predbiehanie a odvážne manévre. Napríklad Daniel Ricciardo a Fernando Alonso vedia skvelo predbiehať a pritom do nikoho nenarážajú,“ dodal Hill.

Ten bol spočiatku k Verstappenovi ešte tvrdší. Krátko po talianskom incidente prehlásil, že Holanďanovo počínanie v prvej zákrute bolo „chybou úsudku alebo zámer kolidovať s Lewisom“, avšak toto tvrdenie teraz odvolal a tvrdí, že to úmyselné nebolo.

„Max mal šťastie, že bol na pole position. Keď sa okolo neho Lewis prehnal, vedel, že ak ho pustí, jeho šance získať pozíciu späť sú nulové. Skrátka si povedal, že to nedovolí. Nebudem však tvrdiť, že to urobil úmyselne,“ dodal Hill.