logo F1online.skF1online.sk

Seidl: Danielovi pomohla letná prestávka

Daniel Ricciardo
© McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl15. 9. 2021

Daniel Ricciardo sa po letnej prestávke vrátil ako znovuzrodený. Niečo naznačila výborná kvalifikácia v Belgicku, ale skutočný prelom nastal v Taliansku. Austrálčan získal v Monze svoje ôsme víťazstvo v kariére, a pre McLaren prvé po takmer deväťročnej odmlke.

Pritom prvá polovica sezóny bola pre Daniela mimoriadne náročná, dá sa povedať, že až nevydarená. Ťažko si zvykal na nevyspytateľný monopost MCL35M, a v tímovom súboji jasne prehrával s Landom Norrisom. V Monze však ukázal svoju extratriedu. O tom, s akým prehľadom kontroloval preteky, svedčí, že ešte v samom závere zajazdil najrýchlejšie kolo, a získal pre tím ďalší bod.

Danielovi skutočne prospela letná prestávka, keď mohol v podstate po roku opäť vidieť svojich rodičov a blízkych. „Nevieme presne, čo počas dvojtýždňovej letnej pauzy Daniel robil. V skutočnosti to ani nechceme vedieť! Je ale dobré dať si prestávku a odstup, zvlášť po náročnom a intenzívnom období, keď do toho dával obrovskú energiu, no výsledky neprichádzali,“ povedal Andreas Seidl. Možno tým dal aj inšpiráciu do bežných životov nás všetkých, ktorí vyvíjame v našich zamestnaniach a životoch obrovské úsilie, no výsledky nie a nie prísť. Je lepšie dať si pauzu a odstup, než úplne vyhorieť.

„Možno práve toto Daniel potreboval – dať si odstup, porozmýšľať a zanalyzovať veci. Potom sa vrátil späť a premenil na skutočnosť všetko, na čom sme pracovali v prvej polovici sezóny,“ doplnil šéf McLarenu. Netreba zabudnúť, že už v Belgicku Ricciardo podržal svoj tím, keď v úvode Q3 havaroval Lando Norris. V kvalifikácii to vytiahol na štvrtú priečku, čím „papájovým“ zaistil cenné body voči Ferrari.

„Niečo už bolo vidno v Belgicku. A zlepšovalo sa to počas celej série troch víkendov v rade. V Holandsku to nebolo viditeľné, avšak preto, že sme sa tam trápili s výkonnosťou auta,“ pokračoval Andreas Seidl, ktorý adresoval pochvalu svojmu zverencovi. „Veľmi sa teším spoločne s Danielom. Urobil krok dopredu a dosiahol toto skvelé víťazstvo. Rovnako som rád aj za Landa. Obaja predvádzajú skvelé výkony a my sa len tešíme na silnú druhú polovicu sezóny od Daniela, a pokračovanie skvelej formy Landa.“

V posledných dvoch rokoch sme videli viacero prekvapujúcich víťazov – Pierre Gasly v Monze 2020, Sergio Pérez ešte v Racing Pointe v Sachíre 2020, či Esteban Ocon v Maďarsku 2021. Spoločným menovateľom všetkých menovaných triumfov boli nepredvídané okolnosti a problémy či nehody favoritov.

Víťazstvo McLarenu v Monze je iné. Daniel Ricciardo by aj bez nehody Lewisa Hamiltona s Maxom Verstappenom mal po svojom prvom pitstope karty na víťazstvo. „Vďaka dobrej rýchlosti z kvalifikácie i šprintu sme do pretekov vstupovali s vedomím, že ak dokážeme zostať pred rýchlejšími autami, máme šancu udržať ich za sebou počas celých pretekov, alebo zostať blízko, aby sme ich predbehli. Do tejto pozície sme sa dostali hneď po prvej zákrute, keď Daniel predbehol Maxa. Vedeli sme, že máme konkurencieschopné auto, aby sme dokázali niečo veľké. Myslím si, že aj bez nehody Lewisa s Maxom, sme preteky veľmi dobre kontrolovali a manažovali rozostupy medzi Danielom a Landom, tiež Landom a autom za ním,“ vyhlásil Andreas Seidl.

McLarenu vyšla aj stratégia, pretože veľmi dobre reagoval na chystanú prvú zastávku Maxa Verstappena, a okamžite povolal do boxov Daniela Ricciarda. Red Bull nechal Maxa na trati na zjazdených pneumatikách, čiže Ricciardo si s prehľadom udržal svoju pozíciu. „Vyšla nám stratégia, z čoho sa tiež tešíme. Nesmieme sa však nechať uniesť, pretože týždeň predtým v Zandvoorte sme boli úplne zničení. Musíme ďalej tvrdo pracovať,“ uzavrel šéf McLarenu, ktorý má v Pohári konštruktérov 13,5-bodový náskok na Ferrari.

Súvisiace články

Diskusia