logo F1online.sk

Bottas vystupuje z Hamiltonovho tieňa, rokoval s viacerými tímami

Valtteri Bottas
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala10. 9. 2021

Valtteri Bottas po piatich rokoch v Mercedese vymení tím aj tímového kolegu. Teší sa na “naozaj vzrušujúcu a zaujímavú” výzvu v podobe Alfy Romeo a zrejme tiež na to, že konečne nebude v nikoho tieni. Fín teraz môže reštartovať svoju kariéru.

Ako už Valtteri Bottas priznal v rozhovore pre fínsku televíziu MTV, s Alfou Romeo podpísal trojročný kontrakt, do ktorého sú zrejme zakomponované rôzne opcie či klauzuly. “Bude to závisieť od viacerých vecí, ale budem tu aspoň najbližšie tri roky,” prezradil Valtteri Bottas.

Alfa Romeo tým obsadila jednu zo svojich sedačiek. Podľa Frédérica Vasseura je vďaka Bottasovým skúsenostiam teraz jedno, či na druhej strane garáže bude sedieť ďalší skúsený pilot alebo nováčik.

Alfa má tým pádom voľnejšie ruky a Bottas sa azda môže tešiť na to, že konečne bude tímovým ťahúňom. V Mercedese sa totižto profiloval ako Hamiltonova dvojka, čo koniec-koncov potvrdil aj Vasseur, ktorý vyhlásil, že Bottas “bude vždy známy ako Lewisov kolega”. Šéf stajne tiež uviedol, že jeho tím nebude mať určenú jednotku a dvojku. Bottas si tým pádom môže byť istý, že “nebude v nikoho tieni”.

Ako sa na to pozerá Valtteri Bottas? Má pocit, že bol v posledných rokoch v Hamiltonovom tieni? Aj takú otázku dostal na štvrtkovej tlačovke. “Preto je to pre mňa vzrušujúce a zaujímavé byť v takej pozícii a pokúsiť sa tímu posunúť vpred.”

“A o tom tieni, neviem… Samozrejme, ak sa pozriete na celkové výsledky, tak Lewis ma každý rok dokázal poraziť, takže v istom zmysle áno, bol som v jeho tieni,” uznal po krátkom zamyslení. “Ale úprimne, necítim sa tak. Sme tím a sme v tom spoločne. Žiaľ, tento rok už nebojujem o jazdecký šampionát, takže budem bojovať o ten konštruktérsky. Tak to skrátka je.”

“Toto bude pre mňa nový štart a nech už bude mojím kolegom ktokoľvek, dúfam, že budeme dobre spolupracovať. Pre mňa to bude zaujímavá nová éra,” vyhlásil Valtteri Bottas, ktorý už celú letnú prestávku pomýšľal na to, že si bude musieť nájsť nové pôsobisko.

Pre Bottasa bolo načasovanie príchodu Georgea Russella do Mercedesu trochu nešťastné, ak by sa toto všetko udialo pred rokom, mal by viac možností sa niekde uchytiť. I napriek tomu rokoval s viacerými tímami.

“Bavil som sa aj s inými tímami. Nechcem ich menovať, ale nakoniec toto je cesta, ktorou som chcel ísť,” vysvetľuje. “Som rád, že sa nám to podarilo zrealizovať a tiež im ďakujem za ich dôveru v to, že dobre zapadnem do tímu.”

Čo vlastne Bottasa presvedčilo, aby si vybral Alfu Romeo? Fínovo meno bolo spájané aj s Williamsom, ktorý je takisto na vzostupe… “Je to vzrušujúca a skvelá značka, v motoršporte majú históriu. A na základe informácií, ktoré mám, viem, že môžu mať žiarivú budúcnosť. Dúfam, že im v tom budem vedieť pomôcť.”

Fín svojimi skúsenosťami prispeje k tomu, aby ambiciózne projekty tímu boli dotiahnuté do zdarného konca. “Toto je pre mňa niečo nové, niečo vzrušujúce a je to tak trochu aj projekt. Niet pochýb o tom, že nás čaká práca, ale ja im odovzdám všetky moje znalosti.”

“Nemôžem vám povedať všetko, ale ohľadom budúcnosti to myslia vážne. Alfa Romeo ako značka samotná sa zaviazala na niekoľko rokov. Nechcem toho prezradiť priveľa, ale máme vysoké očakávania, vysoké ciele, a to ma naozaj motivuje,” doplnil.

Súvisiace články