logo F1online.sk

Alfa Romeo by prijala Räikkönena v úlohe poradcu tímu na budúci rok

Kimi Räikkönen
© Alfa Romeo
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko8. 9. 2021

41-ročný fínsky pilot v službách tímu Alfa Romeo oficiálne oznámil koniec svojej aktívnej pretekárskej kariéry v rámci Formuly 1. Tím si ho však vie predstaviť aj v úlohe poradcu vzhľadom na nadchádzajúcu sezónu.

Kimi, ktorý aktuálne oddychuje v karanténe po pozitívnom teste na koronavírus, prišiel do tímu Alfa Romeo v roku 2019. Aj napriek oznámenému koncu pôsobenia však šéf tímu nechce rozhodnutie fínskeho pilota uponáhľať.

„Myslím, že som už videl nejaké návrhy na ďalšie (pretekárske) série alebo čosi podobné, takže si myslím, že je oveľa lepšie nechať veci upokojiť,“ povedal Frédéric Vasseur.

„Potom budeme mať čas diskutovať o tom, čo by sme mohli v budúcnosti urobiť. Chcel by som mať niekde poblízku Kimiho, ale myslím si, že tomu musí venovať čas,“ pokračoval šéf tímu Alfa Romeo.

Niet pochýb o tom, že práve skúsený fínsky pilot má potrebný entuziazmus pre Formulu 1 a to ako v kokpite, tak aj v zákulisí, teda v garáži.

„Myslím si, že by bolo chybou (pre Kimiho), keby dnes využil inú možnosť a povedal: ‚Dobre, urobím to a to.‘ Musí sa upokojiť, aby si uvedomil, čo to rozhodnutie znamená, a potom bude čas rozhodnúť sa o budúcnosti,“ myslí si Vasseur.

Vasseur hovorí, že aj napriek tomu, že Kimi nedosiahol v Alfa Romeo tie výsledky, ktoré obe strany očakávali, do tímu priniesol množstvo kvalít.

„Do tímu priniesol obrovské skúsenosti,“ povedal Frédéric Vasseur. „Posledných 20 rokov jazdil vo víťaznom tíme a vždy bojoval o prvenstvo.“

„Bola to obrovská podpora pre rozvoj tímu. Nehovorím o výsledkoch ‚zo dňa na deň,‘ ale o vývoji samotného projektu. Vie dokonale, odkiaľ pochádza výkon,“ pokračoval 53-ročný Francúz.

„A spolu s tým, pokiaľ ide o imidž tímu, bol to obrovský posun. Bol by som rád, keby mal lepšie výsledky a robil pre to ešte viac, ale to je tiež účelom pretekania, aby ste vždy chceli urobiť viac a získať viac. Ale je to tak, ako to je a Kimiho podpora bola skutočne pôsobivá,“ uzatvára Vasseur.

Súvisiace články