logo F1online.sk

Vasseur uprednostňuje skúsenejších pilotov, rozhodnutia začnú padať už čoskoro

Frédéric Vasseur
© Alfa Romeo
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 9. 2021

Tím Alfa Romeo čelí veľkej pozornosti médií. V týchto dňoch sa totiž rozhoduje o tom, kto obsadí pretekárske sedačky stajne z Hinwilu. Nejakých favoritov priniesli médiá a nejakých má celkom očividne aj šéf tímu Frédéric Vasseur. Ten povedal, že uprednostňuje skúsenosti a tiež si váži spoluprácu s Ferrari.

Na základe jeho slov môžeme predpokladať, že Alfa Romeo nemá taký záujem o Nycka de Vriesa, o ktorom sa špekulovalo a ani o juniorov z akadémie Ferrari Calluma Ilotta a Roberta Švarcmana. Naopak, Valtteri Bottas a Alex Albon sa zdajú byť „Plánom A“ tímu z Hinwilu. Je trochu paradoxné, že Vasseur, ktorého tím ART je v juniorských sériách taký úspešný, sa trochu zdráha angažovať do svojho tímu nováčika.

„Nie je to kvôli zmene pravidiel. Myslím, že je to skôr dané limitovaným testovaním, ktorý pri výbere jazdca musíme uvážiť. Keď sa bavíme o nováčikoch, vyvoláva počet testovacích dní obavy, pretože máme k dispozícii len šesť alebo osem dní, ak uvážime aj posezónne testy,“ povedal Frédéric Vasseur novinárom v Holandsku.

„To znamená tri dni pre každého jazdca v úplne novom aute. Musíte pritom započítať možné problémy so spoľahlivosťou alebo počasie. Toto všetko treba zvážiť.“

„Taktiež, keď niektorého vyberiem, tak s ním chcem uzavrieť strednodobý kontrakt,“ stanovil Vasseur ďalšiu zo svojich podmienok.

Už vieme, že v tíme po sezóne skončí Kimi Räikkönen. Ale čo Antonio Giovinazzi? Aj o jeho konci sa totiž prudko špekuluje, rovnako tak o príchode Valtteriho Bottasa, Nycka de Vriesa či Alexa Albona. Prvý menovaný má určite veľmi dobré šance v prípade, že odíde z Mercedesu. Šance druhého sú však zrejme veľmi oklieštené, keďže Alfa Romeo má platný kontrakt s Ferrari a ako sme uviedli, v Hinwile momentálne uprednostňujú skúsenejších pilotov. Presne takými sú aj Giovinazzi a Albon.

„Máme s Ferrari veľmi pevný vzťah, chceme ho ďalej budovať a určite pozorne sledujeme aj jazdcov z ich akadémie,“ potvrdil Vasseur. „Výhodou je, že sa nemusíme rozhodnúť dnes. Antonio má stále pred sebou niekoľko pretekov a je v dobrej pozícii. Je súčasťou rodiny a pre tím odvádza dobrú prácu.“

Iróniou je, že prakticky so všetkými spomínanými menami má Frédéric Vasseur spoločnú minulosť. Bottas jazdil v ART-e niekoľko rokov, podobne tak Albon a de Vries s ním získal titul v F2. Teraz nám však nezostáva iné než čakať na konečné rozhodnutie. Avšak minimálne náhrada za Räikkönena by mohla byť oznámená už čoskoro.

„Neviem, či to bude budúci týždeň alebo týždeň po tom. Myslím však, že teraz máme v rukách takmer všetky karty a môžeme urobiť rozhodnutie. Ešte však neviem, či to bude pred Monzou, po Monze alebo pred Soči,“ dodal Vasseur.

Súvisiace články