logo F1online.sk

Spomienky padoku: Keď som sa s Kimim bavil prvýkrát, vykrútil mi bradavky!

Kimi Räikkönen
© Alfa Romeo
Milan Kubala
Milan Kubala3. 9. 2021

Originál, hviezda, legenda. I také poklony padali na štvrtkových tlačovkách, keď sa začalo skloňovať meno Kimi Räikkönen. Viacerí piloti si zaspomínali na svojského Fína a mnohí priznali, že im bude v budúcich rokoch chýbať.

Toho už v budúcej sezóne na štartovom rošte neuvidíme. A niet sa čomu čudovať, veď v októbri oslávi 42 rokov! Viac ako 20 rokov od Icemanových debutových pretekov sa tak jeho púť vo Formule 1 skončí. Na jednej strane treba prenechať miesto mladým, na druhej však padok príde o jednu z najzaujímavejších postavičiek.

Dokazujú to aj spomienky padoku.

“Úplne prvýkrát, keď som sa rozprával s Kimim, sa naša konverzácia skončila tým, že mi vykrútil bradavky. To bolo na FIA Gala v roku 2018,” spomína George Russell na pamätné odovzdávanie cien, na ktorom sa o najviac zábavy postaral práve Iceman.

“Bohužiaľ, ja som s ním nemal zrovna také interakcie ako George,” zachechtal sa Lando Norris. “On je jedným z chlapíkov, ktorí z Formuly 1 spravili to, čím je dnes. Bude chýbať. On nie je veľký rečník, takže nebude chýbať po stránke toho, koľko toho povie, svojím spôsobom z presne opačného dôvodu. On má veľký charakter, nuž a zároveň nie až taký charakter. Mnohí ľudia ho kvôli tomu milujú.”

“Mnohým bude chýbať, stále je jedným z najlepších jazdcov. Dosiahol toho veľa, viac než mnohí z nás, jazdcov, ktorí sme na štartovom rošte dnes. Jedného dňa by som ho svojím spôsobom chcel napodobniť,” prezradil Norris.

V padoku však zostane jedno prázdne miesto, ktoré už nik nezaplní, konštatuje George Russell: “On je originál a pred všetkým, čo dosiahol na trati aj mimo nej, mám obrovský rešpekt. On je tak trochu legenda a určite nám bude chýbať. Nikto nie je ako on.”

Max Verstappen pridal svoju spomienku. “Kimi toho veľa nenarozpráva, ale raz som bol na jednom lete z Melbourne do Dubaja. Vtedy sa bavil s mnohými ľuďmi. Je to skvelý chlapík. Keď som bol malý, tak už bol v F1. Je to legenda, je majstrom sveta F1.”

Keď sa na spoločnej tlačovke Sebastiana Vettela a Daniela Ricciarda objavila otázka, čo bude tejto dvojici chýbať na Kimim, ostalo hrobové ticho. Po pár sekundách sa ozval vysmiaty Vettel: “Presne toto! To ticho!” Následne pre istotu poznamenal, že to nemyslel vážne.

“Želám mu všetko dobré. Je tu už dlho a je to neskutočný talent. Vidieť to z prvej ruky ako jeho tímový kolega bolo ohromujúce. Tá jeho okamžitá rýchlosť, ktorú nájde hneď po štarte a schopnosť zvyknúť si na rôzne podmienky, rôzne autá… Určite si svoje miesto zaslúžil a mal dlhú a skvelú kariéru,” pokračoval Vettel.

Nie všetci však budú za Icemanom smútiť. “Nie veľmi, nie,” priznal Fernando Alonso, ktorý sa s Räikkönenom ani nepozná. “Nepoznal som ho dosť na to, aby som mal nejaký názor. Vieme, že Kimi je výnimočný a dosť hanblivý a s nikým si nevytvára pevné vzťahy. Ja som bol vo Ferrari v roku 2014 jeho kolegom, ale ani v tom roku sme nemali príležitosť sa dostatočne spoznať. Nemôžem toho teda v tomto smere veľa povedať.”

“Avšak ako pretekár bude chýbať, pretože tu bol mnoho rokov a zažili sme veľa skvelých súbojov. V minulosti, keďže sme mali konkurencieschopnejšie autá, sme bojovali o šampionáty aj pódiá,” spomína majster sveta z rokov 2005 a 2006. “Vždy bol férový a úctivý. Bol tvrdým súperom, ale zo starej školy. Vždy bol veľmi férový a neskúšal žiadne triky. V tomto smere mi bude chýbať. Vedeli ste, že keď idete s ním bok po boku, tak mu môžete veriť, pretože by nikdy nespravil nič šialené. Nikoho by nevystavil nebezpečenstvu. Bol to férový súper.”

Lewis Hamilton prezradil, že mu Kimi Räikkönen učaroval už počas éry Michaela Schumachera. “Mal neskutočne dlhú kariéru, bol tu poriadne, poriadne dlho. Teraz má rodinu a ako sám povedal, teší sa na iné veci, ktoré si užije. Ja obdivujem jeho vôľu naďalej pretekať. Je jasné, že pretekanie má v krvi. Bude nám chýbať.”

“Spomínam si, že predtým, ako som sa dostal do F1, som bol obrovským Kimiho fanúšikom. Keď som sa hral počítačové hry, vždy som bol v Kimiho aute. Pretekať proti nemu bola šialená skúsenosť, potom proti nemu prehrať a následne tie skvelé súboje… Bude chýbať,” uviedol Hamilton.

“Keď som začul tie správy, tak to bolo dosť smutné, pretože som sa tešil na to, že budem s ním ďalší rok jazdiť v rovnakom štartovom poli,” pridal sa Mick Schumacher. “Má však rodinu a zrejme chce vidieť aj niečo iné ako Formulu 1, čo je po toľkých rokoch pochopiteľné.”

Mladík má na Icemana všakovaké spomienky. “Spomínam si na prvý raz, čo sme sa ocitli v rovnakej miestnosti. Bolo to v Petrohrade na galavečeri FIA. Všetci sme sa veľmi dobre bavili. Tieto chvíle mi určite budú chýbať.”

Jedným z Kimiho najväčších priateľov v padoku je jeho aktuálny kolega Antonio Giovinazzi. “Kimiho poznám od roku 2017, keď jazdil za Ferrari. Okamžite sme mali dobrý vzťah. Kimi je veľmi férový mimo trate aj na nej, nejde do politiky. Je to skvelý kolega. Keď som sa stal jeho kolegom, bol mi veľkou pomocou. Naučil som sa od neho toľko vecí, najmä v pretekoch, v ktorých je stále veľmi silný. A tiež tá jeho vášeň pre tento šport, po toľkých rokoch bol stále motivovaný. Je to skvelý chlapík a Formule 1 bude určite chýbať.”

Súvisiace články