logo F1online.sk

Räikkönen: Bavil som sa a robil to po svojom

Kimi Räikkönen a Antonio Giovinazzi
© Alfa Romeo
Milan Kubala
Milan Kubala2. 9. 2021

Kimi Räikkönen odjazdil vo Formule 1 viac pretekov než ktokoľvek iný a v stredu definitívne oznámil, že je načase, aby sa počítadlo veľkých cien prestalo inkrementovať. Určite to neľutuje ako nič zo svojej formulovej kariéry. Hovorí, že všetko si robil po svojom a nič by na tom nezmenil.

Neznámy rodák z fínskeho Espoo sa prvýkrát objavil na veľkej cene F1 v roku 2001. Odvtedy uplynulo dvadsať rokov, počas ktorých Iceman získal jeden majstrovský titul, 21 víťazstiev, 103 pódií, no najmä milióny fanúšikov po celom svete. Mnohým z nich bude svojský Fín chýbať.

Jemu však Formula 1 chýbať nebude, prezradil Kimi Räikkönen vo štvrtok. “Bol som tu poriadne dlho, ale našťastie sa Formula 1 nikdy nestala celý mojím životom. Svojím spôsobom vám to ukrojí zo života veľa času, ale nikdy to nebola tá hlavná vec v mojom živote. Vždy som žil aj mimo nej a robil som normálne veci.”

“Na druhej strane, bola to zábava. Bol to dobré a som spokojný s tým, čo som dosiahol. Samozrejme, že chcete vyhrať, ale vyhrať nie je ľahké,” uznáva a konštatuje, že je rád, ako to celé dopadlo. “Chcel som vyhrať titul a párkrát som bol k tomu dosť blízko. Napokon sa mi to podarilo s Ferrari. Som obzvlášť rád, že som to vyhral s nimi.”

Nad tým, čo bolo jeho silnou stránkou, sa zamýšľať nechcel. “Pokiaľ ide o ten zvyšok — silné stránky alebo nie — je mi to jedno. Bavil som sa a robil veci po svojom. Aj keby som mohol, tak by som nezmenil jednu jedinú vec.”

“V opačnom prípade by som tu možno nesedel, keby som niečo zmenil,” vyhlásil Räikkönen, ktorému teória motýlieho efektu nie je cudzia. “Nemám žiadne sťažnosti, nemôžem sa sťažovať.”

V skutočnosti by sa na niečo predsa len mohol. Ako totižto následne prezradil, počas svojej kariéry sa viackrát dostal do bodu, kedy uvažoval o tom, že sa z Formuly 1 vytratí. Nepoznáš dňa ani hodiny…

“Pôvodný plán bol vždy taký, že odídem do dôchodku, keď budem mať 30 rokov, ale to nevyšlo!” začal Räikkönen žartovne. “Môžem povedať, že počas mnohých, mnohých rokov som bol blízko k tomu, aby som skončil. Mohlo sa to stať uprostred roka v ktorýkoľvek deň v týždni!” Pravdepodobne vtedy, keď musel Iceman kvôli práci ráno skoro vstávať…

“Nakoniec to prišlo teraz, dlho po tom, čo hovoril môj prvý plán. Samozrejme, dva roky som bol preč, takže ako som už povedal, bez nich by som tu dnes určite nebol. Viem, že je to tak. Je fajn, že je to vonku,” vysvetlil.

Čo bude robiť Kimi teraz? Žiadne pevné plány vraj v jeho kalendári nenájdeme. Presnejšie povedané, takmer žiadne. Výsostné postavenie má v tomto smere rodina, no ďalšie dobrodružstvá vo svete motoršportu ho momentálne nelákajú.

“Nemám žiadne plány. Chcem tým povedať, že teraz dlho nechcem byť viazaný žiadnym harmonogramom,” vysvetľuje. “Odkedy som začal, tak som vo Formule 1 strávil osemnásť alebo devätnásť rokov, dva roky som bol na rely. A vždy som mal nejaký rozvrh — nasleduje toto v tomto termíne, v tamtom termíne. To už nechcem.”

“To je tiež jeden z hlavných dôvodov, prečo robím aj iné veci. Život sa netočí len okolo pretekania, ale aj okolo vecí mimo F1. Máte aj iné harmonogramy, rodina, deti, škola, škôlka a podobne. Nechcem však, aby mala moja rodina všetko nalinkované podľa pretekov, testov alebo toho, kedy odlietam do práce.”

“Neponáhľam sa, ešte som o tom ani nepremýšľal. Túto situáciu už dlho poznám, takže vždy sa objaví príležitosť robiť to či ono, ale momentálne nemám záujem ani len o tom premýšľať,” objasnil svoju víziu Räikkönen.

Uvidíme ho pretekať aspoň občas? “Ak by som to teraz vedel, povedal by som vám, ale ako som spomenul, nemám žiadne plány. Ani si neplánujem robiť plány. Chcem si užiť život bez harmonogramu.”

Súvisiace články