logo F1online.sk

Tost o nových pravidlách: Inžinieri stále dokážu nájsť nejakú medzeru

Franz Tost
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 8. 2021

Priblížila sa Formula 1 novými pravidlami šampionátom ako F2 alebo IndyCar? Nové aerodynamické predpisy sú veľmi reštriktívne a inžinierom nedávajú mnoho voľnosti sa s monopostom „pohrať“. Existujú teda obavy, že vo Formule 1 nebude tím a jeho inžinieri kľúčovým elementom. Podľa šéfa AlphaTauri Franza Tosta to však nemusí však byť nevyhnutne tak.

Áno, konštruktéri majú dosť zviazané ruky, avšak sú nové pravidlá skutočne tak dobre premyslené? Na tvorbe nových predpisov sa totiž podieľalo len zopár ľudí, kým Mercedes, Ferrari či Red Bull ich majú k dispozícii stovky a stovky.

„Aerodynamické oddelenie na tom veľmi tvrdo pracuje. Prakticky každý týždeň niečo objavia,“ prehlásil Franz Tost, ktorého cituje GPFans. „Ako nakoniec budú autá vyzerať a či budú podobné tomuto konceptu, to neviem povedať. Pravidlá však nepovoľujú riešenia, ktoré by sa od seba odlišovali nejak zásadne.“

„Bude to skrátka viac o detailoch, či už podlahy, difúzora alebo všetkých ostatných dieloch, ktoré majú vplyv na aerodynamiku. Konštruktéri práve vykonávajú predbežný prieskum na CFD a vo veternom tuneli. Uvidíme, ako to nakoniec dopadne.“

Inžinieri sú pri konštruovaní nových monopostov zásadným spôsobom obmedzení. Nové nápady a prípadné „čarovné riešenia“, akým bol pred dvanástimi rokmi dvojitý difúzor sa neočakávajú. Podľa Tosta však inžinieri stále dokážu nájsť nejakú šedú zónu v pravidlách.

„Pravidlá skúma množstvo veľmi šikovných konštruktérov. Je to všetko pre každého nové. Nebol by som však prekvapený, ak by inžinieri dokázali nájsť nejakú medzeru. Dúfajme, že to budú tí naši,“ dodal Tost.

Súvisiace články