logo F1online.sk

Cunoda chce byť konzistentnejší. Zatiaľ by si udelil päť bodov z desiatich

Júki Cunoda
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala24. 8. 2021

Veľmi nekonzistentné. Tak opisuje Júki Cunoda svoje výkony v rámci prvej polovice debutového roka vo Formule 1. Po letnej prestávke chce preto na sebe poriadne zapracovať, aby si v decembri mohol povedať, že sa posunul vpred.

Cunodovi sa podarilo bodovať už v Bahrajne. Okamžite sa tak stal prvým Japoncom, ktorý skončil na bodovaných priečkach hneď pri svojom debute. Čakalo sa, že minimálne tak dobre bude aj pokračovať, no realita už bola pochmúrnejšia. V nasledujúcich desiatich veľkých cenách bodoval len štyrikrát, dopustil sa niekoľkých hlúpych chýb a inokedy zas skrátka nestíhal. Preto si podľa svojich slov udeľuje “päť alebo šesť bodov z desiatich”.

Štart kariéry v F1 ho však naplnil radosťou. “Prvá polovica sezóny ako celok bola naozaj zaujímavá a užil som si ju,” hovorí Júki Cunoda. “Veľa vecí som nečakal. Nesedelo to celkom s mojou predstavou spred sezóny o tom, aké to bude.”

“Zažil som veľa vzostupov a pádov a miestami boli moje výkony veľmi nekonzistentné,” uznáva Japonec, ktorý svojmu kolegovi nestíhal. Kým Gasly nazbieral 50 bodov, Cunoda ich má na konte len osemnásť. “V posledných štyroch pretekoch som už ukázal o čosi lepšiu konzistentnosť v porovnaní s prvými šiestimi alebo siedmimi pretekmi. Ale stále jej potrebujem v rámci celého súťažného víkendu viac — v FP1, FP2, FP3, v kvalifikácii a pretekoch.”

“Ale celkovo som pomerne spokojný, pretože sa mi podarilo bodovať a pomôcť AlphaTauri k tomu, aby sa z neho stal jediný tím, ktorý bodoval na každých pretekoch. Teraz začíname druhú polovicu roka, nuž v tom musíme pokračovať,” odkazuje.

Začať si plniť tieto ciele môže už tento víkend v Belgicku na okruhu, ktorý Cunoda dobre pozná, a na ktorom sa mu v juniorských kategóriách celkom darilo. V šampionáte F3 tu získal jednu druhú priečku, o rok neskôr vo Formule 2 dokonca zvíťazil.

“Je skvelé, že začíname pretekať v Spa, pretože na túto trať mám veľmi dobré spomienky,” usmieva sa Cunoda. “Minulý rok som tu vo Formule 2 vyhral preteky po štarte z pole position a rok predtým som vo Formule 3 získal svoje prvé pódium v tej kategórii.”

“Páči sa mi táto trať a teším sa na ňu. Myslím si, že toto bude jeden z tých okruhov, na ktorých máte v monoposte F1 ešte výnimočnejší pocit, keď tu jazdíte prvýkrát. Zaujímavou skúsenosťou bude zistiť, ako prechádza monopost F1 cez Eau Rouge,” doplnil.

Súvisiace články