logo F1online.sk

Räikkönen: V F1 by sme sa mohli zbaviť mnohých pravidiel

Kimi Räikkönen
© Alfa Romeo
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko14. 8. 2021

Veterán aktuálneho štartového poľa, 41-ročný Kimi Räikkönen verí, že pravidlá Formuly 1 sa dajú výrazne zjednodušiť, ak bude šport k niektorým situáciám pristupovať prísnejšie.

Odkedy Räikkönen debutoval, športové pravidlá Formuly 1 stále rastú. Súbor pravidiel je v súčasnosti rozsiahlejší než kedykoľvek predtým, pričom obmedzenia trate a spôsob, akým piloti pri pretekoch jazdia sa stávajú jednou z hlavných tém celého ročníka 2021.

„V minulosti piloti nevedeli byť, neviem nájsť to správne slovo, nie ‚spravodliví,‘ ale teraz to znamená, že pravidlá určitým spôsobom potrebujete,“ povedal Räikkönen pre portál RacingNews365.com. „Myslím si, že by sme sa mohli zbaviť mnohých pravidiel, ak by sme boli v niektorých veciach prísnejší.“

„Nechcem povedať, že by sa mali dávať ďalšie tresty alebo čokoľvek také, ale ak vás penalizujú za to, že ste urobili niečo zlé, ľudia to prestanú robiť, pretože o tom vedia,“ zamyslel sa Kimi.

„Teraz je tu vždy akási šedá zóna, v ktorej máte ‚tri šance.‘ Pochopiteľne to teda využije každý. Ale ak im poviete: ‚Toto sa stane, ak to urobíte‘, neurobíme to, pretože o tom vieme. Teraz môžete mnohým veciam uniknúť,“ pokračuje skúsený fínsky pilot v službách tímu Alfa Romeo.

„Ak vybehnete z trate, samozrejme existujú veci, ktoré môžete stratiť, ale to je zvyčajne celkom zrejmé,“ pokračoval Kimi. „Takže nikto by ťa už nevytlačil z trate. Ale to nie je na nás, aby sme to zmenili.“

Testovanie je ďalšou oblasťou, ktorá sa za tie roky vo Formule 1 zmenila. Testy počas sezóny boli zrušené v rokoch 2010 a 2013 a časy neobmedzeného testovania sú už takisto preč. Portál RacingNews365.com sa Räikkönena opýtal, či by Formula 1 nemala každoročne zvážiť zvýšenie objemu testovania.

„Niekedy si prajete, aby toho bolo trochu viac (testovania), alebo by ste si mohli vybrať, kedy to zrealizujete,“ prezradil fínsky pilot. „Mohlo by to trvať 10 dní a vy si vyberiete, kedy ich použíjete. Možno niekde uprostred (sezóny).“

„To naozaj závisí … Ak máte dobré auto, všetko je pekné a jednoduché, ale niekedy by bolo dobré vyskúšať si nové veci a zistiť, čo sa stane,“ hovorí Räikkönen.

„Môžeme to urobiť v piatok na pretekárskych okruhoch. Ale myslím si, že v minulosti, samozrejme, pretekali sme menej, ale mali sme testovanie. Určite to bolo ťažšie ako teraz,“ uzatvára skúsený pilot Alfy Romeo. „Dávam prednosť pretekaniu (než testovaniu), ale všetko má svoj limit. Rovnako ako minulý rok, keď sme pretekali iba v Európe, viac-menej to bolo celkom dobré, bolo to jednoduchšie pre všetkých. Ale my si nevyberáme, kam ideme.“

Súvisiace články