logo F1online.sk

Austin prepadol Covidu, VC USA je v ohrození

Alex Albon v Austine, USA
© Red Bull Content Pool
Ladislav Király
Ladislav Király9. 8. 2021

Ešte pred niekoľkými dňami sa hovorilo o tom, že v americkom Austine by sa v tomto roku mohlo pretekať dvakrát. Situácia sa však rýchlo zmenila a dnes je Texas novým epicentrom delta variantu koronavírusu.

Predstavitelia mesta hovoria o „katastrofe“, ľudí vyzvali k tomu, aby ostali doma a ak niekde musia ísť, aby mali neprestajne rúška a aby sa dali zaočkovať. Ostalo totiž už len niekoľko voľných miest na jednotkách intenzívnej starostlivosti a čoskoro teda pacientov nebudú mať kde dávať.

Formula 1 by do USA mala zavítať 22. až 24. októbra a objavovali sa informácie o tom, že jazdiť by sa tam mohlo aj 17. októbra. V tejto chvíli však nie je isté, ako kompetentní zareagujú na zhoršenie situácie a či preteky vôbec povolia.

Miestna zdravotnícka entita ohodnotila aktuálne riziko ako „etapu 5“, čo je najvyššie možné číslo. „Situácia je kritická,“ uviedla v stanovisku šéfka zdravotníctva okresu Travis County, do ktorého spadá aj Austin, Desmar Walkesová. „Naše nemocnice sú veľmi vážne vyťažené a aktuálne s tým vieme spraviť len veľmi málo.“

Celá oblasť má podľa The Guardian voľných už len šesť postelí na jednotkách intenzívnej starostlivosti, a to do nej spadá až 2,4 milióna ľudí. Až tretinu aktuálne hospitalizovaných tvoria pacienti do 50 rokov, čo potvrdzuje, že delta variant je vážnou hrozbou aj pre mladších.

„Dostupnosť nemocničných lôžok a miest na jednotkách intenzívnej starostlivosti nie je extrémne limitovaná len pre pacientov s COVID-19, ale pre každého, kto bude potrebovať akúkoľvek liečbu. Komunita sa musí opäť spojiť a zabrániť katastrofe,“ dodala Walkesová.

V Travis county je aktuálne zaočkovaných 64 percent ľudí nad 12 rokov, čo je pozitívny ukazovateľ, ale ani to bohužiaľ nestačí. Nezaočkovaných je stále veľa a ako píše Texas Tribune, až 99,5 percent úmrtí na COVID sa v posledných šiestich mesiacoch (február až júl 2021) týkalo práve nezaočkovaných ľudí.