logo F1online.sk

Pretekať v sobotu o desiatej večer? Perfektný čas, hovorí Domenicali

Stefano Domenicali
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík31. 3. 2022

S oznámením Veľkej ceny Las Vegas, ktorá sa uskutoční v novembri 2023, oznámila Liberty Media aj niekoľko zaujímavých noviniek súvisiacich s týmto podujatím. Preteky sa uskutočnia v zvláštnom čase, v sobotu o desiatej večer. Podľa šéfa Formula One Group Stefana Domenicaliho je to vraj ideálny čas.

Zaujímavostí bolo okolo Veľkej ceny Las Vegas viac ako dosť. Predstavený bol rýchly mestský okruh Nevada Leon, ktorý vedie priamo skrz legendárnu Las Vegas Strip a najznámejšie miesta v „meste hriechu“. Nočné preteky sa k Vegas tiež veľmi hodia a tieto nočné preteky budú skutočne nočnými. Červené svetlá totiž zhasnú o desiatej večer miestneho času, navyše v sobotu. Klasický nedeľný formát tak opustíme prvýkrát po 38 rokoch. Veľká cena Južnej Afriky 1985 je zatiaľ poslednou, ktorá sa konala v sobotu.

„Formula 1 nemôže zostať statická,“ prehlásil Stefano Domenicali, ktorého cituje Motorsport.com. „Uskutočniť preteky v sobotu o tretej popoludní by bola obrovská chyba. Preto chceme byť flexibilní.“

„Nevidím v tom žiadny problém. A pokiaľ ide o divákov v Európe, sobotná noc je perfektná, pretože aj toto publikum bude v spojení. Mimochodom, mohli by sme štartovať skôr alebo aj neskôr, niet pochýb o tom, že v tú noc bude každý sledovať dianie v Las Vegas,“ dodal Domenicali.

Nevieme úplne presne, čo chcel Stefano povedať tým, že tento čas bude „perfektný“ pre európskeho diváka. Tomu totiž „americké“ časy vyhovujú dobre, podujatia v Kanade, Austine, Mexiku či Brazílii sa vysielajú v nedeľu večer stredoeurópskeho času. Preteky v sobotu o desiatej večer v Las Vegas znamenajú, že európsky divák bude musieť byť pri obrazovke v nedeľu o šiestej ráno, podobne ako počas ázijských či austrálskych podujatí. Nám by teda určite viac vyhovovali „klasické“ časy, na aké sme zvyknutí napríklad z Veľkej ceny Brazílie.

Výkonný riaditeľ Liberty Media Greg Maffei povedal, že takýmto načasovaním potešili aspoň amerických divákov, pre ktorých nie sú európske veľké ceny žiadny “med”. Podľa neho načasovanie pretekov „rozradostní amerických tínedžerov, ktorí teraz budú musieť v sobotu a nedeľu ráno skoro vstávať a sťažovať sa, že pre európskeho diváka je to príliš skoro“.

Maffei doplnil: „Teraz budú môcť v sobotu večer zostať dlho hore a užiť si to.“

Nech sa už v tom Liberty Media snaží nájsť akúkoľvek logiku, väčšina z nás si bude musieť privstať. Možno sa nájdu aj odvážlivci, ktorí to skúsia „potiahnuť“ a po návrate z diskotéky pozerať do ôsmej ráno Formulu 1, tí to však budú mať ťažké so vstávaním do práce či školy v pondelok ráno.