logo F1online.sk

Domenicali chce vidieť vo Formule 1 „skutočného“ amerického pretekára

Stefano Domenicali, Pirelli, Mario Isola
© Twitter/Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 4. 2022

Dôležitosť Spojených štátov amerických na trhu Formuly 1 rastie prakticky každý deň. Táto krajina bude mať v roku 2023 hneď tri veľké ceny a na rošte má aj vlastný americký tím, takže chýba jediné – americký pretekár. Súčasný šéf Formuly 1 Stefano Domenicali chce zaplniť aj túto medzeru, ale najradšej by mal v kokpite skutočnú hviezdu.

Sú len dve krajiny, ktoré v rámci jednej sezóny F1 zorganizovali na svojom území tri veľké ceny. Naposledy to bolo nie tak dávno Taliansko v roku 2020 na okruhoch Monza, Mugello a Imola. Predtým sa niečo podobné odohralo v roku 1982 v Spojených štátoch, kam sa Formula 1 tiež vypravila trikrát, konkrétne na okruhy Long Beach, Detroit a Las Vegas.

V roku 2023 sa niečo podobné zopakuje vďaka Miami, Austinu a Las Vegas. Formula 1 na severoamerickom kontinente napreduje obrovskými krokmi a šport ide tomuto boomu naproti. Chýba ešte americký jazdec.

Výkonný riaditeľ Formuly 1 Stefano Domenicali na predstavení Veľkej ceny Las Vegas povedal, že americký pilot je pre F1 „dôležitý“, ale musí to byť „niečo skutočné“. Je teda dôležité nielen nájsť amerického pretekára, ale tiež takého, ktorý sa dokáže postaviť súčasným etablovaným hviezdam.

„Je to dôležité, pretože, samozrejme, ľudia vedia urobiť rozdiel,“ hovorí Domenicali. „Piloti sú protagonistami tohto športu a s ich tvárami si ho všetci spájajú. Vždy sú akýmsi odkazom Formuly 1.“

„Musí to však byť niečo skutočné a niekto naozaj rýchly, inak sa nám to vráti ako bumerang. Aj preto na tom pracujeme s Americkou automobilovou federáciou a investujeme do toho. Vydať sa na takú cestu nie je jednoduché. Bude to ešte dlho trvať, ale je to v našom záujme. Celkom iste by to malo veľký dopad,“ hovorí Domenicali.

Pár slov na túto tému pridal aj výkonný riaditeľ Liberty Media Greg Maffei. „Myslím, že po takomto podujatí v Las Vegas a všetkých ďalších veciach, ktoré s Formulou 1 robíme v USA, je stále pravdepodobnejšie, že čoskoro tam budeme mať aj amerického pretekára.“

Súvisiace články