logo F1online.sk

Steiner: Tri preteky v USA nestačia

COTA Austin, USA
© Pirelli Motorsport
Tomáš Masár
Tomáš Masár20. 10. 2022

V Spojených štátoch amerických sa v súčasnosti preteká na okruhoch Circuit of the Americas a Miami International Autodrome. V roku 2023 však k pretekom v Austine a Miami pribudne aj veľká cena v Las Vegas. To by mohlo dostatočne pokryť americký trh, povedali by ste si. Šéf Haasu Günther Steiner má na to iný názor.

Zatiaľ čo preteky v Miami si odbili svoju premiéru v aktuálnom ročníku, v Austine sa preteká už dekádu, konkrétne od roku 2012. Popularita Formuly 1 v USA za posledné obdobie raketovo vzrástla, a preto je na mieste, aby bol počet pretekov na americkom kontinente vyšší.

Šéf tímu Haas Günther Steiner je toho názoru, že ani tri preteky nie sú dostačujúce, a že v kalendári je ešte priestor pre ďalšie podujatia na pôde USA. „Povedal by som, že Okruh Amerík (COTA) je pre skalných fanúšikov – sú tu už desať rokov a každý tam rád chodí, je to skvelá pretekárska dráha, skvelé podujatie a skvelé mesto,“ poznamenal Steiner.

„Miami je Miami, tento rok sme mali veľa ľudí, viac ako veľa, a je to ďalšia skvelá udalosť, ale bolo to úplne iné, bolo to ako veľký festival,” pokračuje vo svojom hodnotení. „Neviem, aké bude Las Vegas, ale bude tiež veľké. Vždy musíme myslieť na to, že USA sú veľká krajina a verím, že mať tu tri preteky je stále málo.”

„Každému vyhovuje niečo iné a myslím si, že každé podujatie má niečo špecifické. Dve z nich odviedli dobrú prácu a som si istý, že aj Las Vegas odvedie dobrú prácu,“ povedal 57-ročný Tirolčan.

Steiner sa tiež poďakoval predsedovi Okruhu Amerík Bobbymu Epsteinovi za prácu, ktorú odviedol v F1 za posledných niekoľko rokov. „Keď sa prvýkrát konala veľká cena v Austine, bolo to niečo úplne nové. Formula 1 dlho nebola v Spojených štátoch a veľa odporcov tvrdilo, že to nebude fungovať. Vďaka patrí Bobbymu Epsteinovi, ktorý neprestával tlačiť a [okruh v Austine] je teraz po desiatich rokoch obľúbencom fanúšikov. O Formule 1 bez Austinu je ťažké uvažovať – Austin sa stal klasikou. Fanúšikom to dalo veľa, pretože môžu ísť na skvelé podujatie, v tejto sezóne s očakávanými 400-tisíc divákmi – a pre zvyšok sveta sú to skvelé preteky v Spojených štátoch,“ dodal principál tímu Haas.