logo F1online.sk

Mercedes zastavil Red Bull, Hamilton má pole position

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala31. 7. 2021

Cenná maďarská pole position putuje do rúk Lewisa Hamiltona. Po skvelom výkone porazil nielen svojho kolegu Valtteriho Bottasa, ale aj najväčšieho súpera v boji o majstrovský titul Maxa Verstappena. Holanďan dnes nemal nárok, na kvalifikačný triumf mu chýbali štyri desatiny.

Lewis Hamilton zajazdil svoje najlepšie kolo na začiatku Q3, a to na úrovni 1:15,419. V tom čase naňho nestíhal nik, Bottas nabral trojdesatinové manko, Verstappen stratil priepastných takmer 0,6 sekundy. Vo vysielačke sa začudoval nad tým, prečo mal na mäkkej zmesi v Q3 tak málo gripu. Faktom však je, že v porovnaní s Q2 sa len málokto zlepšil.

Oveľa viac toho nenašiel ani v úplnom závere, v ktorom ani po druhom pokuse nedokázal prekonať vlastný čas z druhej časti kvalifikácie. Svoj výkon vylepšil len na hodnotu 1:15,840, čo nestačilo na Bottasa, tobôž na Hamiltona. Verstappen tak bude musieť vymyslieť niečo v nedeľu, no už teraz je isté, že na technickom Hungaroringu a s dvoma Mercedesmi pred sebou to nebude žiadna hračka.

V každom prípade to mohlo byť ešte aj horšie. Maxovi Verstappenovi totižto v Q2 hrozilo, že vypadne. Po prvých kolách na mediumkách jeho čas síce vyzeral dobre, no v závere druhej časti kvalifikácie sa trať začala rýchlo zlepšovať. V tom čase bol Holanďan na trati na mäkkej zmesi a zrejme sa mal len pripraviť na Q3 rovnako ako Lewis Hamilton.

Zrazu však Verstappen svoj čas vylepšil, čím sa odsúdil na štart na softoch. A napokon sa ukázalo, že spravil dobre. V opačnom prípade by skončil deviaty menej ako dve desatiny od vypadnutia. To by bolo priveľké riziko.

Okrem lepšej štartovej pozície tak Mercedesy budú mať výhodu aj v tom, že ako jediné z prvej desiatky odštartujú na stredne tvrdých pneumatikách. V pretekoch budú mať oveľa väčšie strategické možnosti…

Sergio Pérez v závere Q3 sa nedostal do svojho posledného kola. Lewis Hamilton sa v tom prípravnom nikam neponáhľal, čo však dvojicu Red Bullov za ním dostalo pod tlak. Péreza to napokon stálo záverečný pokus, cieľom prechádzal už v čase, keď bola vyvesená šachovnicová vlajka.

Za Mercedesmi a Red Bullmi skončil ďalší pilot z programu červených býkov. Pierre Gasly opäť raz úplne deklasoval Júkiho Cunodu. Kým Japonec vypadol už v Q1, Gasly obsadil piatu priečku dokonca pred Ferrari aj McLarenmi.

Lando Norris, lepší z dvojice papájových, získal šieste miesto. Daniel Ricciardo naňho opäť nemal nárok. Relatívne blízko vypadnutia bol už v Q1, takže nie je žiadnym prekvapením, že auto odstavil po Q2. Austrálčanovi chýbala dôvera v monopost, do zákrut nevedel vchádzať tak rýchlo ako Norris.

Siedme miesto patrí Charlesovi Leclercovi. Ferrari je ďalší tím, ktorého piloti budú kvalifikáciu hodnotiť úplne inak. Leclerc môže byť po siedmom mieste relatívne spokojný, no určite nie Carlos Sainz. Španiel havaroval v poslednej zákrute pri svojom prvom pokuse v Q2. Vošiel do nej príliš rýchlo, nuž a svoju úlohu zohrali aj prehriate zadné pneumatiky a premenlivý vietor. Táto nehoda prerušila kvalifikáciu.

V prvej desiatke máme ešte dvojicu Alpine, pričom lepší čas tentoraz zajazdil Esteban Ocon. Alonso je tak deviaty pred Sebastianom Vettelom, ktorý v závere odjazdil len jedno merané kolo.

George Russell prvýkrát v tejto sezóne nepostúpil z úvodnej časti kvalifikácie, Mick Schumacher napokon neodjazdil ani jedno merané kolo. Po nehode v treťom tréningu mechanici nestihli vymeniť prevodovku a dať celý monopost dokopy v časovom limite.

https://pbs.twimg.com/media/E7oXMXcXIAUWV79?format=jpg&name=medium