logo F1online.sk

Binotto je rád, že Sainz zasiahol do stratégie

Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala6. 8. 2021

Carlos Sainz sa po vynikajúcom štarte v Budapešti, pri ktorom mal aj kus šťastia, ocitol na šiestej priečke. Následne sa aj vďaka dobrému strategickému rozhodnutiu posunul vyššie a dnes vo výsledkoch figuruje na pódiu. Ako sa ukázalo, stratégia bola kľúčová, nuž a tú si diktoval sám Sainz. Binotta jeho pripomienky potešili.

Po úvodných kolách sa Carlos Sainz zasekol za Júkim Cunodom a Nicholasom Latifim, ktorý na tretej priečke dlhé kolá brzdil vláčik za sebou. Ferrari sa tak chcelo pokúsiť o undercut, hoci ho Sainz vyzýval, aby bolo trpezlivé, keďže má oveľa lepšiu rýchlosť. Následne Cunoda s Latifim zamierili ku svojim mechanikom a Ferrari v rukách Carlosa Sainza začalo sťahovať líderské duo. Čo je dôležitejšie, predbehlo aj dvojicu Cunoda-Latifi.

Podľa Mattiu Binotta nebolo počiatočné rozhodnutie jasnou chybou tímu, ale súčasťou procesu, do ktorého zasahujú aj piloti, a ktorého výsledkom má byť ideálna stratégia. “K týmto záverom sa dostávame spoločne. To je spôsob, ako k tomu pristupujeme. Vo vysielačke vedieme otvorenú diskusiu a staráme sa o to, že v daných podmienkach dospejeme k správnemu záveru.”

“Myslím si, že vždy sme mali dobré stratégie, ktoré sme mohli využiť nielen vďaka stratégom, ale tiež vďaka príspevkom jazdcov, ktorí v aute priamo sedia a poznajú podmienky na trati. Nemyslím si teda, že by šlo o nesprávny úsudok, pretože konečné rozhodnutie prijali stratégovia,” pokračoval šéf Maranella.

“Náš pilot predostrel svoj pohľad, my sme si prešli naše simulácie a zhodnotili sme, že je to správna voľba. Celkovo som spokojný s tým, ako funguje naša komunikácia. A poukazuje to na to, že náš tím pracuje správne,” znie verdikt Mattiu Binotta.

Sainzovi sa však nedá odškriepiť leví podiel na celkovom výsledku Ferrari v Maďarsku. Hovorí, že takéto zásahy z jeho strany môžu v budúcnosti prichádzať častejšie, keďže sa s tímom bude poznať čoraz lepšie.

“Takáto vec prichádza s tým, koľko pretekov v tíme odjazdíte,” vysvetľuje Carlos Sainz. “Skrátka naberáme na sile, a akonáhle sa lepšie spoznáme, bude pre nás ľahšie podávať výkony na špičkovej úrovni.”

Súvisiace články