logo F1online.sk

FIA zamietla žiadosť Aston Martinu, Vettelova diskvalifikácia zostáva v platnosti

Sebastian Vettel
© Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 8. 2021

Aston Martin skúsil, ale nevyšlo to. Sebastian Vettel skončil na Veľkej cene Maďarska na krásnom druhom mieste, ktoré si však dlho neužil. V jeho monoposte totiž po pretekoch nezostal pravidlami požadovaný jeden liter paliva, kvôli čomu neprešiel technickou previerkou a bol diskvalifikovaný. Aston Martin sa síce pokúsil rozhodnutie komisárov zvrátiť, avšak neuspel.

FIA v pondelok večer vydala oznámenie, že žiadosť tímu zo Silverstone o preskúmanie rozhodnutia o diskvalifikácii Sebastiana Vettela z Veľkej ceny Maďarska bola zamietnutá. Podľa rozhodnutia totiž je na opätovné preskúmanie potrebné predložiť nové dôkazy, čo sa však nestalo.

Na pondelňajšiu videokonferenciu prišli šéf tímu Otmar Szafnauer, technický riaditeľ Andrew Green a športový riaditeľ Andy Stevenson, pričom za FIA boli prítomní riaditeľ pretekov Michael Masi, technický riaditeľ pre monoposty Nikolas Tombazis, zástupca pre technické záležitosti Tim Goss a dátový analytik Cedrik Staudohar.

Tím napokon akceptoval, že z inkriminovaného monopostu bolo po pretekoch skutočne možné vyčerpať len 0,3 litra paliva, čo je o 0,7 litra menej, ako požadujú pravidlá. Ľudia zo stajne boli presvedčení o tom, že v nádrži malo byť okrem spomínaných troch decilitrov ešte 1,44 litra paliva, ale ako sa ukázalo, mýlili sa. Ich dáta a informácie neboli presné a v celom palivovom systéme už nebol potrebný pravidlami stanovený liter paliva.

V tlačovom stanovisku FIA stojí, že “existuje niekoľko vysvetlení, prečo po pretekoch v nádrži neostalo predpokladané množstvo paliva.” Isté je napokon len jedno: tím nesplnil podmienku o povinnom zostatkovom litre paliva a preto je diskvalifikovanie Sebastiana Vettela jediným možným riešením. Tak kážu pravidlá.

A nepomohlo ani to, že tím dokázal predniesť nové dôkazy, ktoré boli komisármi akceptované. Stajňa v tejto súvislosti deklarovala, že mala problém s palivovým systémom. Vzhľadom na to, že po pretekoch v nádrži neostalo potrebné množstvo paliva, bol tento nový dôkaz napokon vyhlásený za nerelevantný.

Súvisiace články