logo F1online.sk

Brawn: Mal som pochybnosti, ale starý Vettel sa vrátil

Sebastian Vettel
© Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala6. 8. 2021

Mohlo to byť druhé Vettelovo pódium v tejto sezóne či dokonca víťazstvo. To by však v prvom rade muselo z Nemcovej nádrže “vykvapkať” viac ako 300 ml paliva. Z Hungaroringu tak odchádza naprázdno, hoci podľa Rossa Brawna si z neho predsa len niečo odniesť môže; jasný dôkaz, že ešte stále na to má.

Vettelovi sa darilo už v Monaku a následne i Azerbajdžane, no nasledovali menšie suchoty. Najmä v Silverstone si nepomohol chybou, po ktorej sa roztočil, poškodil si monopost a napokon z pretekov predčasne odstúpil.

Pred letnou prestávkou však ukázal, že šlo len o chvíľkové zaváhanie. “Nemôžem si pomôcť, ale keď vidím jeho správanie, výkony a prístup, tak cítim, že starý Sebastian je späť,” myslí si Ross Brawn, ktorý svoje pocity zhrnul v stĺpčeku, ktorý spísal pre F1.com. “Je preto preňho a pre tím sklamaním, že ho diskvalifikovali za to, že nemal dostatok paliva na poskytnutie vzorky. A hoci strata bodov bude frustrujúca, môže cítiť povzbudenie z jeho posledných výkonov.”

Vzápätí nasledovalo malé odhalenie: “A teraz sa musím priznať a povedať, že keď šiel do Aston Martinu, mal som pochybnosti, keďže záverečná časť jeho kariéry vo Ferrari bola pre všetkých sklamaním. Teraz však chytil druhý dych.”

Posledné víťazstvo Sebastiana Vettela sa datuje ešte do roku 2019, kedy triumfoval v kľukatom Singapure. Ak by sme však chceli nájsť ďalšie Nemcove triumfy, museli by sme sa vrátiť o čosi hlbšie do histórie, a síce do roku 2018. Po pamätnom vypadnutí na domácom Hockenheime vyhral len v Belgicku.

Teraz sa mohol opäť postaviť na najvyšší stupienok. “Bol veľmi blízko k tomu, aby zvíťazil. Je skvelé vidieť, že podáva takéto výkony. Nespravil žiadnu chybu a na Estebana tvrdo tlačil. Tá drobná chyba pri zastávke mohla zohrať úlohu pri tom, že sa cez Estebana nedostal. Minimálne by z toho bol tesnejší súboj, keď jeho rival vychádzal z boxov.”

“Sebastian sa znovuzrodil. Bude však dúfať, že nabudúce získa lepší výsledok,” konštatuje Ross Brawn, ktorý pri Vettelovi nemohol obísť Estebana Ocona, veď to práve on ho celé preteky držal za sebou.

“Zo strany Estebana Ocona to bol výnimočný výkon. Má za sebou ťažkú sezónu, keďže jeho kolega Fernando dvíha latku. Tieto preteky budú pre Francúza veľmi dôležité. Pod tlakom bol celých 70 kôl, no nezakopol ani raz. Sebastian doňho celý čas dobiedzal,” rekapituluje šéf Formuly 1 pre motoršport.

Ocon sa nedal a prvýkrát v kariére vyhral veľkú cenu F1. Brawn očakáva, že to mladému Francúzovi do budúcna pomôže. “A hoci mal šťastie, že sa ocitol vpredu, keď tam už bol, chopil sa šance. Porazil aj svojho kolegu. Všetky tieto faktory pomôžu budovať jeho sebadôveru. Teraz vie, že ak sa mu naskytne šanca vyhrať, tak má na to, aby to dokázal. Predtým už vyhrával v juniorských kategóriách, ale F1 je krok smerom hore. A on sa predstavil v najlepšom svetle.”

Súvisiace články