logo F1online.sk

Vandoorne spomína na dva roky v McLarene: Nebolo to ideálne načasovanie

Stoffel Vandoorne
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 7. 2021

Na príchod Stoffela Vandoorna do Formuly 1 sa dlhé roky tešili tisíce fanúšikov. Belgický pretekár mal veľmi úspešnú juniorskú kariéru, počas ktorej získal povesť budúceho majstra sveta. Príchod do najvyššej motoristickej triedy však nebol vôbec jednoduchý a Vandoorne si počas dvoch rokov nedokázal poradiť s náročnými okolnosťami.

„Čo by bolo, keby…?“ je otázka, ktorá je priam metaforou kariéry Stoffela Vandoorna. Vo Formule 1 sa prvýkrát objavil v roku 2016, keď na Veľkej cene Bahrajnu zaskakoval za zraneného Fernanda Alonsa. Dokázal získať bod za desiate miesto, čím posilnil veľký humbuk, ktorý panoval okolo jeho osoby.

V roku 2017 nahradil v kokpite Jensona Buttona, čím mala začať veľká cesta budúceho šampióna. Belgičan sa však ocitol v rozpadávajúcom tíme, v ktorom navyše vládol veľký Alonso. Ten Stoffela často porážal veľkým rozdielom. Nesmieme však zabúdať, že okolnosti, ktoré v tíme panovali, boli pre neskúseného mladíka zrejme až príliš náročné. Mnohí fanúšikovia i odborníci sa dodnes pýtajú, ako by sa kariéra tohto pretekára vyvíjala, keby ju začal v inom tíme a za iných okolností.

„Som veľmi vďačný za to, že som vo Formule 1 vôbec dostal príležitosť. Dostať sa tam a pretekať tam sa nepošťastí mnohým jazdcom,“ povedal Vandoorne pre Sportsmail.

„Avšak čo sa týka načasovania, tak to bolo možno to najhoršie obdobie. McLaren zažíval náročné časy s množstvom problémov vo vnútri tímu, s nekonkurencieschopným autom a internou politikou. Nebolo to skrátka ideálne načasovanie,“ hovorí Vandoorne.

„Od mojich juniorských čias som dostával od McLarenu obrovskú podporu. Môžeme to povedať aj tak, že vybudovali moju kariéru. Tiež som dostal príležitosť jazdiť vo Formule 1, ale asi to prišlo v nesprávnom čase. Výkonnosť tam skrátka nebola,“ dodal belgický pretekár.

Toho v rokoch 2017 a 2018 systém doslova zožral. Ako mladý jazdec po boku veľkého Alonsa a v rozpadávajúcom sa tíme nemal veľké šance. Po skončení sezóny 2018 vo Wokingu obrátili list a začali odznova. Tím prešiel obrovskou prestavbou, zmenou štruktúry riadenia, infraštruktúry a aj jazdeckej dvojice. Stoffel sa z McLarenu porúčal a prestúpil do kádra Mercedesu, ktorý mu dal príležitosť vo Formule E, kde jazdí doteraz. Je tiež rezervným pilotom tímu Formuly 1.

„Ak mám byť úprimný, tak vidím svoju budúcnosť vo Formule E. Mám to šťastie, že môžem ujedať z oboch koncov koláča, ako rezervný jazdec v F1 a jazdec Formuly E. Je fajn byť zapojený do oboch programov,“ hovorí Vandoorne. „Koncentrujem sa samozrejme hlavne na Formulu E, keďže tam pretekám, ale je dobré byť zapojený aj do programu vo Formule 1, keďže vďaka tomu môžem tímu FE priniesť nejaké vedomosti.“