logo F1online.sk

Čo keď sa Stroll nestihne vrátiť? Nič nie je garantované, hovorí Drugovich

Felipe Drugovich
© Twitter/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 2. 2023

Felipe Drugovich má za sebou neplánovanú premiéru. Brazílsky pretekár na bahrajnských predsezónnych testoch zaskakuje za zraneného Strolla, ktorý si pri tréningu poranil ruku. Podľa správ z Aston Martinu by kanadský pretekár mal byť na prvé preteky späť, ale to ešte nie je ani zďaleka také isté. Čo sa teda stane, keď nebude pripravený naskočiť?

Niektorých prekvapilo, keď miesto poskytnutia plných troch dní Fernandovi Alonsovi, sa rozhodli v Aston Martine posadiť do auta rezervného pilota Felipeho Drugovicha. Keď McLarenu vlani kvôli COVID-u vypadol Daniel Ricciardo, odjazdil celé tri dni predsezónnych testov Lando Norris. Aston Martin sa však rozhodol inak.

Bolo toto rozhodnutie motivované snahou mať pripravený „plán B“ pre prípad, keby Stroll nebol zdravý na prvé preteky? Určite je to možné.

„Zatiaľ nevieme, tím vyhodnocuje situáciu každý deň, takže neviem, čo bude ďalej. Záleží aj na ňom,“ povedal o situácii okolo Lanca Strolla jeho potenciálny náhradník Felipe Drugovich.

„Myslím, že ako ja, tak Stoffel máme na preteky do Bahrajnu prísť. Obaja by sme tu teda mali byť pripravení naskočiť, keby sa Lance nestihol zotaviť. Rozhodnutie tímu príde tesne pred štartom víkendu. Zrejme to bude na poslednú chvíľu,“ dodal Drugovich.

Šéf Aston Martinu Mike Krack medzitým médiám priznal, že Stroll si pri nehode na bicykli poranil ruku. Viac detailov však prezradiť nechcel. Taktiež potvrdil, že pokiaľ ide o preteky, konečné rozhodnutie ešte nepadlo.

„Mali sme nejaké elektrické problémy, teda iba jeden, ale oprava si vyžiadala nejaký čas. Nebolo to však nič vážne. Po návrate na trať sme veľa testovali. Bolo to vzrušujúce. Samozrejme, musím Lancovi popriať skoré uzdravenie, ale kým som tu, bavím sa a snažím sa pomôcť tímu,“ povedal o prvom dni testov Drugovich.

Ten možno ešte nevie, či by voľba padla naňho, ale jeho kolega a ďalší rezervný jazdec Aston Martinu Stoffel Vandoorne – tento víkend si plní povinnosti vo Formule E – už naznačil, že to bude práve Drugovich, ktorý by mal byť prvou voľbou tímu.

„Diskutovali sme o situácii, ale ja a aj tím sme vedeli, že testy v Bahrajne nebudem môcť absolvovať,“ povedal Vandoorne. „Je to pre mňa dosť tvrdý scenár, ale ak Lance nebude pripravený, neprekvapilo by ma, keby preteky odjazdil Felipe.“

„Je to pre mňa trochu frustrujúce, ale chápem to. On odjazdí testy a bude najlepšie pripravený,“ priznal Belgičan.