logo F1online.skF1online.sk

Vandoorne a Mercedes pridali do zbierky ďalší titul: Dal som do toho všetko

Stoffel Vandoorne
© Twitter/Mercedes-EQ Formula E Team
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 8. 2022

Stoffel Vandoorne pokračuje v úspechoch aj po skončení svojej kariéry vo Formule 1. Tento belgický pretekár bol počas celej svojej kariéry zvyknutý získavať pódiá, víťazstvá a tituly. Formula 1 sa stala jediným šampionátom, v ktorom nedokázal uspieť. Stoffel teraz pridal do zbierky aj titul v elektrickej Formule E, s ktorou sa jeho tím Mercedes lúči a tím odovzdáva do rúk McLarenu.

Síce v tejto sezóne vyhral len raz, kým jeho najväčší súper v boji o titul – Novozélanďan Mitch Evans – hneď štyrikrát, avšak v tomto šampionáte je najdôležitejšia konzistentnosť. Štyri druhé a tri tretie miesta spolu s jedinou výhrou znamenajú, že Vandoorne sa s 33-bodovým náskokom stal siedmym šampiónom tejto elektrickej série.

Blízko bol už v roku 2020, keď skončil celkovo druhý a v sezóne 2021 mal obrovskú smolu. Po rade problémov a vypadnutí skončil až deviaty (na prvé miesto však stratil iba sedemnásť bodov), avšak ani to nezabránilo komentátorovi tejto série, Jackovi Nichollsovi, aby ho označil za najlepšieho jazdca sezóny. Dokonca ho ohodnotil podobne, ako jeho tímového kolegu a šampióna sezóny 2021 Nycka de Vriesa.

Bolo teda jasné, že Vandoorne a Mercedes majú kvalitu a schopnosti, aby to v tomto roku zvládli. Stoffel nedal tímovému kolegovi šancu. Tentokrát skončil deviaty de Vries, ktorý na Vandoorna stratil presne 106 bodov.

Dlhý zoznam Vandoornových úspechov sa tak ešte rozšíri. Titul získal vo Formule 4, Formule Renault 2.0, šampionáte GP2 (dnes Formula 2) a teraz aj vo Formule E. Tým však výpočet úspechov nekončí, bol tiež vicešampiónom Formuly Renault 3.5 (podľahol skúsenejšiemu Kevinovi Magnussenovi) a skončil tiež celkovo tretí na 24 hodín Le Mans.

Jednu vec tak dokázal absolútne nespochybniteľne, talent a schopnosti mu určite nechýbajú, a to napriek veľkému sklamaniu, ktorým bolo jeho pôsobenie vo Formule 1.

„Je to úžasný pocit. Keď sme pred štyrmi rokmi stáli spolu s Mercedesom na začiatku tejto cesty, bol som presvedčený, že budem mať k dispozícii tie správne nástroje na boj o titul. Boli dominantní všade, kam sa rozhodli vstúpiť, aj keď Formula E je odlišná,“ povedal po zisku titulu Vandoorne.

„V minulom roku sa nám podarilo ovládnuť oba šampionáty, jednak jazdecký s Nyckom, takisto aj tímový. Vlani som mal ten ťažký moment v Londýne, ktorý ma vyradil z boja o titul. V tomto roku som už nechcel nechať nič na náhodu.“

„Takto to po celú sezónu aj bolo. Dal som do toho všetko a mal veci pod kontrolou. Síce som vyhral iba raz, ale konzistencia, ktorú sme v tomto roku ukázali, bola pôsobivá,“ dodal belgický pretekár.

Mercedes sa tak s Formulou E lúči po troch sezónach, v priebehu ktorých získal dva tituly medzi jazdcami aj tímami. Vo svojej prvej sezóne skončila nemecká automobilka na celkovom treťom mieste. Napriek úspechom v tomto elektrickom šampionáte končí a tím odovzdáva do rúk McLarenu.

Súvisiace články

Diskusia