logo F1online.sk

Wolff: Vandoorne a de Vries si zaslúžia miesto v F1

Toto Wolff
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 7. 2021

Prestupová „silly season“ je tu. Pohyby na jazdeckom trhu môžeme očakávať každú chvíľu. Štartový rošt sa však spravidla skladá zhora smerom nadol, čo znamená, že začať musia tímy z čela. Prestupový kolotoč by mohol odštartovať Mercedes, najmä v prípade, že sa rozhodne do hlavného tímu posunúť Georgea Russella a rozlúčiť sa s Valtterim Bottasom.

Práve na tento krok budú reagovať Alfa Romeo a Williams, ktoré zatiaľ nepotvrdili ani jedno meno pre budúcu sezónu. V Grove by museli hľadať náhradu za svoju hlavnú hviezdu Georgea Russella a ani Nicholas Latifi zatiaľ nebol potvrdený pre budúci rok. Voľné by tak mohli byť hneď dve sedačky, na ktoré si budú brúsiť zuby jednak skúsené mená ako Valtteri Bottas alebo Nico Hülkenberg, ale aj mladíci Dan Ticktum či Kuan-jü Čou.

Málo pravdepodobnou, ale určite nie nereálnou alternatívou je aj možnosť, že Williams siahne po jednom z kmeňových jazdcov Mercedesu. K dispozícii sú Stoffel Vandoorne a Nyck de Vries.

„Obaja sú to talentovaní pretekári. Majú talent, pracovnú morálku a inteligenciu na to, aby mohli jazdiť vo Formule 1,“ prehlásil pre Motorsport.com Toto Wolff, ktorý počas voľného víkendu navštívil podujatie Formuly E v Londýne.

Obaja borci v súčasnosti jazdia vo Formule E vo farbách nemeckej automobilky. Ak by sa jednému z nich podarilo dostať do Formuly 1, bol by to historicky prvý prestup medzi FE a F1. Možnosť, že by jeden z nich mohol v budúcom roku jazdiť za Williams sa zdá málo pravdepodobná, ale nie nereálna. Nezabúdajme, že obaja sú šampiónmi Formuly 2, resp. GP2, obaja budú mať na konci sezóny požadovaných 40 bodov na zisk superlicencie a obaja sa vo Formule E radia medzi najlepších. Vandoorne tam vlani skončil na celkovom druhom mieste a de Vries je aktuálnym lídrom šampionátu.

„Stoffel sa v McLarene ocitol v situácii, ktorá bola len ťažko zvládnuteľná. Jeden i druhý si zaslúžia miesto vo Formule 1 a ja silno dúfam, že si nájdu svoju cestu späť,“ povedal Wolff. V prípade Vandoorna by to bola cesta späť, keďže v rokoch 2017 a 2018 jazdil za McLaren, avšak de Vries v F1 nikdy nepretekal.

„Som rád, že ich máme vo svojom tíme vo Formule E. Naozaj si na ich miestach nemôžem priať nikoho lepšieho. Určite by som však nestál v ceste žiadnemu pilotovi, ktorý má možnosť jazdiť vo Formule 1,“ dodal Wolff.

Pokiaľ ide o špekulácie ohľadne jeho prestupu do Williamsu, Nyck de Vries povedal: „Takisto som tie špekulácie čítal. Pre mňa to bolo podobné prekvapenie ako pre vás. Som veľmi šťastný s Mercedesom vo Formule E a toto je miesto, kde chcem uspieť. Čo sa stane v strednodobom až dlhodobom horizonte, to ja neviem povedať.“

Vandoorne možný návrat do F1 komentoval slovami: „Príležitosť jazdiť vo Formule 1 som už dostal. Bol som v McLarene, ale neboli to pre mňa práve priaznivé okolnosti. Návrat do F1 pre mňa nie je nevyhnutnosťou, necítim, že sa tam skrátka musím vrátiť. Williams je určite tímom na vzostupe, na to však nemyslím.“

Súvisiace články