logo F1online.sk

Nemyslím si, že sa ešte do F1 vrátim, priznáva Vandoorne

Stoffel Vandoorne
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 8. 2022

Stoffel Vandoorne je majstrom sveta. Keď pred rokmi prichádzal do Formuly 1, určite si svoju kariéru predstavoval inak, ale to mu nebráni tešiť sa z toho, čo v živote robí najradšej. Vandoorne teraz pridal do zbierky ďalší titul, keď s Mercedesom ovládol tohtoročnú sezónu Formuly E.

Vlani sa to isté podarilo Nyckovi de Vriesovi, ktorý sa sem-tam objaví aj v nejakej tej špekulácii ako možný budúci pilot F1. Napriek tomu, že Vandoorne podával objektívne lepšie výkony ako jeho tímový kolega, o jeho návrate sa neuvažuje. Belgičan zostáva vo svojich vyjadreniach pragmatický a realistický.

„Moja budúcnosť patrí Formule E,“ povedal Vandoorne po zisku svojho prvého titulu v elektrickom šampionáte. „Vo Formule 1 som to skúšal v rokoch 2017 a 2018 a nemyslím si, že sa mi tam podarí opäť vrátiť.“

„Na druhú stranu si hovorím, nikdy nehovor nikdy. Svet je skutočne zvláštnym miestom. Všetko je možné, ale ja osobne nemám F1 niekde vzadu vo svojej mysli. Nepremýšľam spôsobom: ‚Musím sa vrátiť do Formuly 1.‘“

„Dostal som skvelú príležitosť pretekať za Mercedes a byť súčasťou tejto cesty od jej úplného začiatku. Teraz sa naše spoločné cesty rozchádzajú, keďže Mercedes opúšťa Formulu E,“ hovorí Vandoorne.

„Dokázal som sa však etablovať ako víťazný pretekár a teraz som sa vo Formule E stal majstrom sveta. Takto nejako teda vidím svoju budúcnosť ja a presne tak chcem nasmerovať aj svoju koncentráciu,“ dodal belgický pretekár.

S odchodom Mercedesu však zostáva Stoffelova budúcnosť otázna. Ako úradujúci šampión istotne nebude mať problém nájsť si miesto, momentálne však nie je nič potvrdené. Vieme len to, že nebude jazdiť za McLaren, ktorý po Mercedese prevezme tím vo Formule E. Väčšina miest na budúcoročnom rošte však stále zostáva neobsadená.