logo F1online.sk

Vandoorne sa už sna o F1 vzdáva, Giovinazzi ešte nie

Stoffel Vandoorne
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 2. 2022

Ich juniorské kariéry boli pôsobivé. Stoffel Vandoorne a Antonio Giovinazzi boli od začiatku predurčení preniknúť až do Formuly 1 a obom sa to aj podarilo. Najmä od belgického pretekára sa očakávali veľké veci, možno dokonca aj zisk majstrovského titulu. Ani jeden z nich však veľkú dieru do sveta neurobil a aktuálne to vyzerá tak, že ich kariéry vo Formule 1 už definitívne skončili.

Samozrejme, šanca je tu vždy, no návrat nevyzerá realisticky ani pre jedného. Vandoorne z Formuly 1 odišiel ešte v roku 2018, takže sezóna 2022 bude už jeho štvrtou, ktorú strávi mimo.

„Moje myšlienky sú teraz nastavené inak,“ povedal Belgičan pre RTBF. „Ak by sa naskytla nejaká príležitosť, samozrejme, že by som sa jej chopil, ale len za prijateľných podmienok.“

„Zostávam realistický, pravdepodobne už nepríde žiadna ďalšia príležitosť vo Formule 1 a pravdupovediac s tým nemám problém. Sústredím sa na budúcnosť, na Formulu E a vytrvalostné preteky – moja budúcnosť náleží tam,“ povedal belgický pretekár.

Jeho súperom vo Formule E bude v tomto roku aj Antonio Giovinazzi, ktorý je ďalším „vydedencom“ Formuly 1. Taliansky pretekár sa však na rozdiel od svojho belgického kolegu sna o F1 nevzdáva. „V tomto roku absolvujem dvanásť pretekárskych víkendov vo Formule 1 ako rezervný jazdec Ferrari, sústredím sa však na Formulu E,“ hovorí Giovinazzi pre Gazzetta dello Sport.

„Formula 1 zostáva mojim hlavným cieľom pre rok 2023. V minulosti sme videli mnoho jazdcov, ktorí sa na rošt dokázali vrátiť, napríklad Albon, Ocon alebo aj ja po dvoch pretekoch v roku 2017. Všetko je možné. Koncom sezóny vyprší množstvo kontraktov, takže nádej tu je,“ dodal Giovinazzi, ktorému prvý víkend vo Formule E príliš nevyšiel, keď v prvých dvoch pretekoch sezóny skončil na poslednom a predposlednom mieste.

„Brzdí sa tu omnoho ľahšie a musíte to naozaj veľa kontrolovať. Autá nemajú zvuk, nemajú prítlak a sú veľmi náročné. Spočiatku som bol trochu stratený,“ hovorí rodák z Martina Franca.

Súvisiace články