logo F1online.sk

Chceme pravidelnejšie bojovať s Mercedesom a Ferrari, hlási Stoffel Vandoorne

Stoffel Vandoorne
© X/DS Penske
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 1. 2024

Tímy Formuly 1 majú pred sebou posledný mesiac zimnej prestávky. Bude to mesiac predstavovaní monopostov, filmovacích dní a predsezónnych testov. Vlani v tejto fáze roka šokoval svojou vynikajúcou formou Aston Martin, ktorý bol v úvodnej fáze sezóny najbližším prenasledovateľom Red Bullu. Podľa rezervného pilota stajne Stoffela Vandoorna však budú teraz hlavnými konkurentmi stajne zo Silverstone iní.

Belgičan bude aj v roku 2024 kombinovať svoje povinnosti rezervistu v F1, pilota Peugeotu vo vytrvalostnom šampionáte a pilota Formuly E. Tam sa už nový ročník začal a jazdec tímu DS sa na úvodných pretekoch v Mexiku uviedol ôsmym miestom. Tento víkend bude sezóna pokračovať v saudskoarabskej Diriji. Tam prišla reč aj na Formulu 1 a ambície Aston Martinu v novej sezóne.

„Povedal by som, že minulý rok bola úroveň našej konkurencieschopnosti na začiatku sezóny trochu prekvapením. Neskôr prišiel trochu zosun nižšie, ale na konci roka sme sa dokázali dotiahnuť späť,“ povedal Vandoorne pre Motorsport Week. „Počas tohto obdobia sme sa veľa naučili. Je však veľmi ťažké posúdiť, ako konkurencieschopní budeme v tomto roku.“

„Ostatní taktiež nepostávajú na mieste. Red Bull je v súčasnosti meradlom pre všetky tímy, ktorý nebude ľahké prekonať. Oni určite budú niekde vpredu. Máme tu však aj Mercedes a Ferrari, ktorí sú taktiež veľkými hráčmi. Myslím si teda, že cieľom je konkurovať im na pravidelnejšej báze. Musíme však počkať a uvidíme, ako na tom budeme,“ povedal belgický pretekár.

Rovnako ako v minulosti, aj teraz je padok Formuly E plný jazdcov nejakým spôsobom prepojených na Formulu 1. Okrem Vandoorna tu máme napríklad vlaňajšieho šampióna Jakea Dennisa, ktorý pracuje na simulátore Red Bullu. Jeho kolegom je pilot tímu Envision Sébastien Buemi. F1 však vraj nie je témou na podujatiach elektrického šampionátu.

„Ak mám byť úprimný, tak nie, nehovoríme o tom. Samozrejme, vo Formule 1 platí v tímoch prísna ochrana informácií, takže sa nikdy nebudeme rozprávať o žiadnych technických záležitostiach. Možno si o niečom pohovoríme, ale povedal by som, že sa viac rozprávame s pilotmi WEC, pretože je nás tu veľa, ktorí kombinujú povinnosti v oboch šampionátoch, takže sa stretávame v oboch padokoch,“ dodal Vandoorne.

Súvisiace články