logo F1online.sk

Gary Anderson: Toto je zlý precedens, trest mal byť prísnejší

Max Verstappen a Jos Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala19. 7. 2021

Porušil Lewis Hamilton pravidlá tým, že v nedeľu kolidoval s Maxom Verstappenom? Akúkoľvek zhodu v odpovedi na túto otázku budeme hľadať len márne, a koniec-koncov na posúdenie incidentu sú tu komisári. Tí rozhodli, že Lewis Hamilton vinný skutočne je. Garymu Andersonovi preto nie je jasné, prečo britský pretekár dostal taký mierny trest.

Komisári vo svojom verdikte vysvetlili, že väčšiu časť viny za incident s Maxom Verstappenom pripísali Lewisovi Hamiltonovi. Podľa ich odôvodnenia sa Brit mohol vyhnúť incidentu posunutím sa ešte smerom doprava — napokon tak to spravil pri manévri na Charlesa Leclerca —, keďže Max Verstappen mu tam nechal dostatok miesta.

Analýza Karuna Čandhoka zo Sky Sports

Napokon však padla len desaťsekundová časová penalizácia, ktorú si Hamilton odpykal počas zastávky v boxoch. Veľmi mu neuškodila, keďže preteky vyhral. To Garyho Andersona, bývalého technického riaditeľa Jordanu, nepotešilo.

“Musím povedať, že výsledok týchto pretekov ma sklamal,” píše Gary Anderson vo svojom stĺpčeku pre The Race. “Som dosť starý na to, aby som si pamätal časy, keď sa šampionáty medzi Ayrtonom Sennom a Alainom Prostom rozhodovali tým, že niekoho vytlačíte z trate.”

“Zažili sme tiež éru Michaela Schumachera, keď jeho potýčka s Damonom Hillom a potom Jacquesom Villeneuvom ovplyvnila výsledok šampionátu,” pripomenul záverečné preteky sezón 1994 a 1997. “Chceme, aby sa toto opakovalo?”

“Na Hamiltonovej jazde nebolo nič zlé, bola veľmi dobrá, ale bol uznaný za vinníka a za sotenie iného jazdca z trate dostal len časovú penalizáciu. Poukazuje to na to, že systém trestov nie je adekvátny a nekorešponduje s priestupkom,” pokračuje 70-ročný Brit.

“Dúfam, že Max bude OK. Vyzeralo to tak, že ten náraz ho omráčil, ale dostane sa mu najlepšej zdravotnej starostlivosti. Stále má v šampionáte osembodový náskok, takže ešte nič nie je stratené.” Dnes už vieme, že Maxa Verstappena prepustili o 22:00 miestneho času s verdiktom všetko OK.

Anderson následne Holanďanovi adresoval povzbudzujúce slová: “Verstappen si musí uvedomiť, že keby mu v Baku nevybuchla pneumatika a keby v Silverstone nebol vyprevadený z trate, pravdepodobne by dnes viedol šampionát o ďalších 50 bodov.”

A Hamiltonov trest, keď už bol uznaný za vinníka, mal byť vraj prísnejší. “Red Bull bude stáť táto nehoda pravdepodobne viac ako milión libier a vyústila len v desaťsekundovú penalizáciu,” doplnil s nepriamym odkazom na fakt, že tento rok už platí rozpočtový strop. Ak Red Bull minie milión na postavenie nového auta, bude sa musieť o presne tento milión uskromniť pri vývoji.

Súvisiace články