logo F1online.sk

Hamilton by mohol skončiť aj uprostred sezóny, myslí si Villeneuve

Lewis Hamilton
© Pirelli
Milan Kubala
Milan Kubala1. 5. 2022

V Mercedese vkladajú všetky svoje nádeje do avizovaného balíčka noviniek, ktorý by mal odstrániť poskakovanie a tým monopost W13 zrýchliť až o jednu sekundu na kolo. Ak sa však tieto predikcie nenaplnia, Hamiltona čaká ťažký zvyšok sezóny a možno koniec kariéry. Podľa Jacquesa Villeneuvea by mohol aj uprostred roka oznámiť, že má toho dosť.

Lewis Hamilton zažil v Imole najhorší víkend za posledné roky, horšie sa cítil azda len po vlaňajších pretekoch v Abú Zabí. Tam však doplatil na pochybenie riaditeľstva pretekov, nie na nedostatočný výkon vlastného monopostu. Vrátiť sa späť do hry bude preto poriadna drina.

A okrem toho všetkého Hamiltona musí trápiť aj strata na Georgea Russella, ktorý ho v Imole porazil na celej čiare. Vyzerá to tak, že z neskrotného monopostu dokáže viac vytiahnuť mladík, najmä po troch sezónach v nekonkurencieschopnom Williamse.

“Štvrté miesto pre Georgea Russella je akceptovateľné, ale nie štrnásta priečka Lewisa Hamiltona,” zdôrazňuje bývalý technický riaditeľ Jordanu Gary Anderson. “Toto auto má mnoho problémov, ale Russell z neho dokáže vyžmýkať dobrý výsledok. Ukazuje sa, že tie tri roky vo Williamse ho naučili, ako zo zlej situácie získať maximum. Nie som si taký istý, že to vie aj Lewis.”

Bude to ešte ukrutný boj. Podľa Ralfa Schumachera je skrátka práca inžinierov pri vylaďovaní monopostu, aby pilotovi vyhovoval, až druhoradá. V prvom rade on sám musí upraviť svoj jazdecký štýl tak, aby korešpondoval s požiadavkami nových áut. “Nové autá vyžadujú, aby sa jazdec trochu adaptoval, na to Hamilton nie je zvyknutý.”

“Možno mal skončiť už vlani,” poznamenal Helmut Marko, ktorého určite nemrzel pohľad na Lewisa Hamiltona, ako dostáva celé kolo od Maxa Verstappena. Verstappenov otec Jos dokonca priznal, že si tieto obrázky užíval. Ktovie, možno si ten moment dá aj zarámovať.

Na Hamiltona sa kritika sype z každej strany a Jacques Villeneuve uvažuje, že už tento rok by to mohol zabaliť. “Mercedes sa teraz musí naučiť prehrávať. George Russell ako outsider odvádza dobrú robotu, on sa to naučil vo Williamse, zatiaľ čo Hamilton mal vždy o čo bojovať.”

“Keby ste boli Totom Wolffom, vybrali by ste si megahviezdu, vášho chlapca z plagátov, rekordy prekonávajúceho šampióna s imidžom, ktorého pozná celý svet a stojí vás kopu peňazí? Alebo budete vyvíjať monopost spolu so sľubným talentom? Je skvelé mať veľkú hviezdu, akou je Lewis, keď vyhrávate. Avšak, akonáhle prestanete, kritika začne byť oveľa väčšia. Šampión nemá právo na to, aby bol nekonkurencieschopný,” vyhlásil majster sveta z roku 1997, ktorý vie, o čom hovorí. Po zisku svojho jediného titulu sa už nikdy nedostal na vyššiu ako piatu priečku v hodnotení jazdeckého šampionátu.

Môže teda Hamilton skončiť? Môže ho to prestať baviť už pred skončením sezóny? “Minulosť nás už prekvapila. Už sa stalo, že by majster sveta zrazu povedal, že má toho skrátka dosť.”