logo F1online.sk

McLaren neukázal žiadne prelomové novinky, no jazdci sú spokojní

Lando Norris
© LAT/McLaren Media Centre
Milan Kubala
Milan Kubala21. 2. 2024

Keď McLaren predstavoval svoj nový monopost MCL38, všemožne sa snažil skryť každý jeden detail. Na predsezónnych testoch sme mohli vidieť, čo stajňa z Wokingu vlastne ukrývala, no o veľkých prekvapeniach sa nehovorilo. McLaren je i napriek tomu s prvým dňom spokojný.

Novinárov po predstavení nového auta zaujímalo, prečo bol McLaren taký opatrný a na každom zábere si dal záležať, aby zamaskoval detaily aerodynamiky. Lando Norris odvetil, že je normálne, ak tím nechce ukázať všetky svoje karty.

Bývalý technický riaditeľ Jordanu Gary Anderson sa tak pozrel na tieto skryté karty a skonštatoval, že nezbadal žiadnu prelomovú novinku, ktorú by bolo nutné skrývať. Tohtoročné auto sa na to minuloročné veľmi podobá. “Celkovo je to trochu mätúce a nie som si istý, či už vidíme ten progres,” píše pre The Race.

Šéf McLarenu Andrea Stella avizoval, že v továrni sa intenzívne pracuje na prvom balíčku vylepšení, ktorý sa ešte nepodarilo skompletizovať. Zostáva nám veriť, že v ňom uvidíme vylepšenia, ktoré britský tím skutočne posunú vpred.

“McLaren veľmi rýchlo oznámil, že má už presne definovaný vývojový plán, ktorého etapy bude zverejňovať v priebehu sezóny,” pripomína Anderson. “Nemôžete si však dovoliť zahadzovať body, kým čakáte na niečo nové. Pozrieme sa na nich po konci týchto testov. Možno tie nové komponenty práve putujú do Bahrajnu.”

Čo hovoria na stredu Piastri s Norrisom?

Počiatočné testovanie systémov, zbieranie aerodynamických dát a nastavovanie auta prischlo Oscarovi Piastrimu. V rámci dopoludňajšej časti odjazdil 57 kôl a zaznamenal deviaty najrýchlejší čas.

“Prvý testovací deň mám za sebou a všetko prebehlo pomerne hladko,” zhodnotil Oscar Piastri. “Bol to slušný deň, vrátiť sa na trať do reprezentatívnych podmienok bolo fajn. Uvidíme, čomu sa ešte budeme venovať vo zvyšnej časti testov, no na ich konci máme za cieľ dobre spoznať naše auto.”

“Z auta som mal slušný pocit. Povedal by som, že od minulého roka som zbadal isté rozdiely, ktoré nás posúvajú dobrým smerom. Bol to slušný štart do testov a teším sa na druhý deň, keď sa do auta posadím zas,” povedal talentovaný mladík, ktorý v tíme nahradil Daniela Ricciarda.

Lando Norris prevzal kormidlo popoludní. Po odjazdení 73 kôl sa ocitol na slušnom druhom mieste s časom 1:32,484. McLarenu sa to podarilo aj vďaka tomu, že Norrisovi do programu začlenil aj jednokolovú kvalifikačnú simuláciu.

“Som naozaj rád späť za volantom. Prvé testy s naším autom ma veľmi bavili a na trati bolo spoľahlivé, takže máme za sebou pozitívny deň,” uviedol Lando Norris, ktorý jazdil s pneumatikami C2 a C3. “Počas jázd sme si prešli viacerými bodmi programu a ako sa počas testov očakáva, držali sme sa plánu a splnili ho.”

“Pred nami sú ešte dva dlhé testovacie dni. Je toho veľa, čo sa dá zlepšiť a nastaviť, ale posúvame sa správnym smerom. Teším sa na zajtrajšie jazdy s MCL38,” dodal.