logo F1online.sk

Anderson a Straw sa opreli do Strolla: Chce výsledky a chce ich hneď

Lawrence Stroll
© Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 1. 2022

Otmar Szafnauer už nie je šéfom tímu Aston Martin. Už v priebehu minulého roka sa špekulovalo o jeho konci, hlavným dôvodom mala byť nenásytnosť a netrpezlivosť majiteľov tímu. Ťažko povedať, kde je pravda, zatiaľ nevieme s istotou ani to, či rumunského rodáka vyhodil tím alebo odišiel na vlastnú žiadosť. Druhá možnosť sa však zdá dosť nepravdepodobná.

Postoj drvivej väčšiny expertov sveta motoršportu je rovnaký, Szafnauer bol mužom na správnom mieste a jeho odchod Aston Martin oslabí. Je taktiež jasné, že rumunský rodák dlho bez práce neostane. Vlani sa špekulovalo o tom, že si vymení miesto s Marcinom Budkowským z tímu Alpine. Aj to je však nateraz len špekulácia.

Zdá sa, že Szafnauerovým odchodom stojí úderka Lawrence Stroll – Martin Whitmarsh. A toto spojenie jednoducho nejde nespochybňovať. Smerujú títo dvaja džentlmeni loď správnym smerom?

„Som si istý, že Otmarova pozícia bola ohrozená príchodom Martina Whitmarsha. Pokiaľ ide o riadenie spoločnosti, akou je Aston Martin, existuje miesto len pre jedného. Toto je veľmi podobná situácia, ako keď Ford prevzal Stewart GP a premenoval ho na Jaguar. Celé to bolo o uspokojení ľudí, ktorí nemali ani poňatie, o čom Formula 1 je,“ hovorí expert portálu The Race a bývalý technický riaditeľ Jordanu Gary Anderson.

„Lawrence Stroll sa nejaví ako trpezlivý človek a výkonnosť jeho tímu bola v roku 2021 ďaleko za očakávaniami. Whitmarsh príde so všetkými svojimi skúsenosťami z McLarenu – ten je však úplný opak outsidera, akým bola Force India/Racing Point/Aston Martin – a som si istý, že až príliš dychtivo rozprával Strollovi o tom, ako to všetko treba spraviť,“ vyhlásil Anderson.

„Ako sa hovorí: ‚z hovna bič neupletieš‘ – aspoň nie z noci na deň. Dajte tomu však čas, pracujte na tom a možno sa vám to podarí. Nevyzerá to však tak, že pán Stroll niečo také akceptuje. On chce výsledky a chce ich hneď,“ dodal Anderson.

Prakticky všetci experti portálu The Race sa pri svojom hodnotení odchodu dnes už bývalého šéfa Aston Martinu zhodli. Poukazujú na Strollovu netrpezlivosť i Whitmarshov vplyv. Nie sú si však istí, či toto spojenie a smer, ktorým sa stajňa vydala, je ten správny.

„Odchod Szafnauera je pre Aston Martin veľkou stratou, bez ohľadu na dôvody. Nebol len kľúčovou súčasťou úspechu Force Indie ako jedného z outsiderov, ale taktiež stredobodom evolúcie tímu pod Strollovým vedením,“ hovorí Edd Straw.

„Má obrovské skúsenosti vo Formule 1, ktoré siahajú do roku 1999 a jeho pôsobenia v tíme BAR. Taktiež má dobre vyvážené schopnosti pokiaľ ide technickú, manažérsku a vlastnícku stránku pretekárskeho tímu.“

„Bolo jasné, že Szafnauer sa musí vysporiadať s niektorými Strollovými počinmi a preto boli niektoré jeho výroky vynútené. Ukázalo sa, že výroky týchto dvoch nie sú celkom zosúladené, ako keď Szafnauer odmietol, že Aston Martin hľadá šéfa celej skupiny. O päť mesiacov neskôr bol Whitmarsh vymenovaný do funkcie. V čase, keď to Otmar poprel, už rokovania museli prebiehať. Nebola to pritom jeho snaha to poprieť – jednoducho netušil, že sa niečo také v pozadí odohráva,“ píše Straw.

„Nahradiť Szafnauerove skúsenosti a zručnosti nebude jednoduché, najmä pre Aston Martin, kde sa môžu stať ambície a očakávania bohatého majiteľa nereálnymi. Nový šéf musí nielen obratne manažovať rýchlo sa rozrastajúci tím, ale tiež ho posúvať poradím nahor,“ dodal Straw.

Súvisiace články