logo F1online.sk

Prvý šprint korisťou Maxa Verstappena, v nedeľu odštartuje z pole position

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala17. 7. 2021

V prvej šprintovej kvalifikácii Formuly 1 sa potvrdilo, že štarty budú kľúčové. Max Verstappen sa vďaka vynikajúcemu odpichu dostal pred víťaza kvalifikácie Lewisa Hamiltona už v prvej zákrute a z prvej priečky s prehľadom kontroloval dnešné šprintové preteky až po šachovnicovú vlajku. Hamilton obsadil len druhú priečku, Bottas na alternatívnej stratégii skončil tretí.

Pred zhasnutím červených svetiel to však s Maxom Verstappenom nevyzeralo dobre. Holanďan to pravdepodobne prehnal pri zahrievaní predných bŕzd a pred štartom mu začali z tej ľavej prednej šľahať plamene. Pilot Red Bullu však mal šťastie, podľa všetkého oheň žiadnu súčiastku nepoškodil natoľko, aby mu to spôsobilo nejaké problémy.

Ba dokonca mal výborný štart, čo by sa o Lewisovi Hamiltonovi povedať nedalo. Najlepšie neodštartoval ani Valtteri Bottas, ktorý na štarte obul mäkkú zmes. V prvej zákrute nedokázal vyťažiť z pomalšieho rozbehu Lewisa Hamiltona na stredne tvrdej zmesi.

Prvá trojka si po zvyšok šprintu pozície nevymenila. Max Verstappen si držal dvojsekundový náskok, z ktorého začal Lewis Hamilton ukrajovať až v úplnom závere. Nestihol sa však dostať ani do jednej sekundy za Red Bull.

Poznamenajme tiež, že Verstappen s Hamiltonom mali v závere problémy s pľuzgierom na pravej prednej pneumatike, čo pred nedeľou môže znamenať aj viac ako len jednozastávkové preteky.

Štvrtú priečku si s prehľadom vyjazdil Charles Leclerc, ktorý toho v šprinte veľa nezažil. V úvodnej časti mu totižto náramne pomohol Fernando Alonso, ktorý sa v prvom kole dokázal vyšvihnúť až na piatu priečku a následne brzdil Norrisa, Ricciarda aj ďalších jazdcov. Keď sa Norris cez Španiela konečne dostal, Leclerc bol už poriadne ďaleko.

Norris s Ricciardom sa tak v porovnaní s dneškom zajtra na štarte postavia o pozíciu vyššie. Pomohli im problémy Sergia Péreza, ktorý nemal dobrý štart. Následne sa snažil vrátiť späť na svoju pozíciu, no všetko mohol zabaliť po jeho hodinách v zákrutách Maggots a Becketts. Len so šťastím netrafil bariéru. Po výlete do štrku spadol ďaleko dozadu a na konci odstavil svoj monopost.

Smolu mal i Carlos Sainz, ktorý doplatil na Russella. Britský mladík doňho ťukol v prvom kole. Komisári chcú celý incident prešetrovať po kvalifikačnom šprinte, no Sainzovi to už tak veľmi nepomôže. Z predposlednej priečky sa dokázal vyšplhať “len” na jedenástu.

Skvele štartujúci Fernando Alonso za sebou v posledných kolách udržal celý vlak pilotov v zložení Sebastian Vettel, George Russell, Esteban Ocon, Carlos Sainz a Pierre Gasly. Španiel si tak vybojoval siedme miesto.

V prvom kole mala problémy aj dvojica Haasov, ktorá sa ťukla v tretej zákrute, v dôsledku čoho sa Nikita Mazepin roztočil.

https://pbs.twimg.com/media/E6gq4LoWUAcpmxI?format=jpg&name=medium