logo F1online.sk

Mazepin vďaka peknému manévru druhýkrát v sezóne porazil Schumachera

Nikita Mazepin a Mick Schumacher
© Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 7. 2021

Interný súboj v tíme Haas je v tejto sezóne v réžii Micka Schumachera. Nemecký mladík výkonnostne prevyšuje tímového kolegu a pravidelne ho poráža. Nikitovi Mazepinovi sa však v Silverstone podarilo ukázať aj svoje kvality.

Jediné kvalifikačné a pretekové víťazstvo v súboji s tímovým kolegom zaznamenal Mazepin v Monaku. V Silverstone síce podľahol Schumacherovi v kvalifikácii aj v sobotnom šprinte, avšak v nedeľných pretekoch dokázal švajčiarskeho rodáka predbehnúť. Podarilo sa mu to v záverečnej sekcii po veľmi peknom súboji. Do cieľa potom prišiel Mazepin 1,5 sekundy pred Schumacherom.

„Bolo to náročné,“ povedal po pretekoch rodák z Moskvy. „Bolo strašne horúco, cítil som sa, akoby sme jazdili niekde v Afrike a nie v Anglicku. Pre nás to však bol pozitívny víkend.“

„Nesmeli sme auto zmeniť tak, ako sme počas normálneho víkendu zvyknutí. Avšak hneď na začiatku sa nám podarilo trafiť dobré nastavenie. V kvalifikácii síce príliš nefungovalo, ale v pretekoch, ktoré boli od začiatku do konca o degradácii pneumatík, fungovalo dobre,“ dodal Mazepin.

Jeho tímový kolega Mick Schumacher o svojich pretekoch povedal: „Nebolo to jednoduché. Nanešťastie sme sa trochu trápili s pneumatikami a prístupom, ktorý sme tento víkend pri nastavení auta zvolili. Musíme sa z toho poučiť a v Budapešti to zlepšiť.“

„V prvých kolách sme sa snažili neprehriať pneumatiky. Zdalo sa, akoby na to Nikita tlačil o trochu viac a napriek tomu udržal svoje gumy v správnom pracovnom okne. Toto budem musieť zanalyzovať a zistiť, ako a prečo sa to stalo, pretože som mohol byť rýchlejší,“ povedal Schumacher.

Ten sa na trati stretol aj so svojim veľkým kamarátom a mentorom Sebastianom Vettelom, ktorý v úvode pretekov dostal hodiny a musel sa prebíjať späť. S Mickom tak zviedol súboj priamo na trati.

„Videl som, že jeho preteky taktiež nešli podľa plánu, čo je veľká škoda. Nesnažil som sa s ním nijako bojovať, pretože som vedel, že bude rýchlejší. Skôr som sa snažil sledovať ho niečo sa naučiť než mu zavadzať,“ usmial sa Mick. 

Súvisiace články