logo F1online.sk

Podľa Villeneuvea podľahol Hamilton tlaku: V iných pretekoch by ubral

Kolízia Lewisa Hamiltona a Maxa Verstappena na VC Veľkej Británie 2021
© FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 7. 2021

Lewisa Hamiltona sme nevideli pod tlakom už poriadne dlho. Mercedes v hybridnej ére skrátka dominuje a od roku 2017 nemá Lewis ani dostatočne konkurencieschopného tímového kolegu. Nehovoriac o tom, že Mercedesu sa v tejto sezóne príliš nedarilo. Pred britskou GP ťahal sériu piatich pretekov bez víťazstva. Očakávania a tlak teda boli vyššie než obvykle.

Vylepšený monopost Mercedesu, domáca pôda, vyše dvojmesačné čakanie na víťazstvo a k tomu prehra v sobotnom šprinte. Lewis Hamilton je v súbojoch obvykle bezchybný a dobre vie, kedy útočiť a kedy si počkať, no mohol tentoraz podľahnúť tlaku situácie? Podľa Jacquesa Villeneuvea toto nebol klasický manéver v podaní sedemnásobného majstra sveta.

„Lewis nesprávne vyhodnotil celú tú situáciu,“ povedal majster sveta z roku 1997 pre F1-Insider. „Mal vedieť, že pri takej rýchlosti a v špinavom vzduchu od monopostu pred ním, mu auto skĺzne a trafí Maxa.“

„Myslím, že svoju rolu zohral aj tlak – len sa nenechať poraziť Maxom na domácej pôde –, ktorý bol veľmi veľký a spôsobil, že bol ochotný podstúpiť to riziko. Podľa mňa v akýchkoľvek iných pretekoch by pred tou zákrutou dal nohu dolu z plynu a ubral,“ myslí si Villeneuve.

Niektorým tento incident pripomenul „atentáty“ veľkých rivalov z minulých rokov, kedy pilot úmyselne narazil do svojho súpera. Takúto skúsenosť má aj samotný Villeneuve, ktorý však túto nehodu k Suzuke 1990 alebo Jerezu 1997 určite neprirovnáva.

„Nebolo to tak, že by Lewis zámerne narazil do Maxa, ako to urobil Michael v Jereze 1997. Len sa skrátka snažil využiť šancu,“ dodal Villeneuve.

Súvisiace články