logo F1online.sk

Cunoda nepostúpil ani do Q2, kvalifikáciu mu vraj pokazilo váženie auta

Júki Cunoda
© Twitter/AlphaTauri
Milan Kubala
Milan Kubala16. 7. 2021

Júkimu Cunodovi sa opäť nepodarilo postúpiť z prvej časti kvalifikácie. Podľa Japonca za to tentoraz nemohla jeho zbrklosť a ani nedostatok rýchlosti, ale zdĺhavé váženie monopostu, kvôli ktorému sa nedokázal optimálne pripraviť na záverečné kolo.

Počas súťažného víkendu FIA náhodne vyberá z áut prichádzajúcich do boxovej uličky tie, ktoré sa majú podrobiť preváženiu. Dnes sa na zozname týchto monopostov objavil aj ten Cunodov, kvôli čomu Japonec strávil na váhe viac ako 50 sekúnd.

Nuž a práve týchto 50 sekúnd mu na konci chýbalo. Keď sa totižto po prezutí vrátil na trať, mal v pláne odjazdiť ešte dve rýchle kolá, medzi ktoré chcel zaradiť jedno ochladzovacie. V ňom však kvôli strateným sekundám pri vážení nemohol ísť dostatočne pomaly na to, aby pneumatiky i všetku techniku dostatočne ochladil. A aby toho nebolo málo, pred poslednou zákrutou vo vláčiku monopostov tŕpol, či vôbec stihne nastúpiť do posledného kola v časovom limite.

“Váženie mi to všetko dosralo,” horekoval Júki Cunoda po zisku šestnástej priečky. “Na konci to bolo naozaj tesné, no nemohol som odjazdiť poriadne ochladzovacie kolo. A tiež v posledných zákrutách vyčkávalo veľa monopostov.”

“Už na cieľovej rovinke som stratil tri desatiny. Tie som v priebehu kola takmer získal späť, ale strata z prvého sektora, z cieľovej rovinky, bola priveľká. A nemohol som odjazdiť poriadne ochladzovacie kolo. Je to škoda,” komentoval sklamaný Japonec.

Napriek nelichotivému výsledku bol Cunoda so svojím monopostom spokojný. Za volantom svojho AlphaTauri AT02 sa cítil sebavedomo. “Povedal by som, že v tom druhom kole, aj keď kvôli premávke nebolo perfektné, som si začínal zvykať na to jazdenie.”

“Začal som cítiť tú sebadôveru. Mal som pocit, že sa do toho môžem pustiť, no to už bola Q1 na konci. Všetko posralo to váženie a premávka v poslednej zákrute,” podčiarkol mladík z programu Hondy, ktorý opäť zaostal za kolegom Gaslym.

Pierrovi Gaslymu sa tentoraz nepodarilo postúpiť do Q3, nuž do zajtrajšieho šprintu odštartuje z dvanásteho miesta. Ani sám však nemal pocit, že by mal dostatok rýchlosti na postup.

“Žiaľ, nie. Už od prvého tréningu sme sa trápili s balansom auta, viac než obyčajne. V kvalifikácii sme zmenili pár vecí, ale nestačilo to. V Q2 som odjazdil veľmi čisté kolá, no keď som preťal cieľovú čiaru a bol s tým kolom spokojný, vedel som, že to nebude stačiť,” opisoval svoje pocity Gasly. “Sme pomalí na rovinkách a trápime sa v zákrutách.”

Súvisiace články