logo F1online.skF1online.sk

Verstappen v prvom tréningu všetkých deklasoval, Mercedes osem desatín pozadu

Max Verstappen v boxoch, pitstop
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 7. 2021

Sú to vskutku prekvapivé výsledky. V prvom voľnom tréningu na Veľkú cenu Veľkej Británie nechal Max Verstappen všetkých ďaleko za sebou. Ak uvážime, že už o pár hodín začne platiť pravidlo parc fermé, tak Mercedes do zvyšku víkendu nemá veľmi čo vymyslieť. Lewis Hamilton totiž na Holanďana stratil takmer osem desatín a podľahol dokonca aj Landovi Norrisovi.

Mercedes strávil väčšinu tréningu pretekovými simuláciami. Tie kvalifikačné na najmäkších pneumatikách skúsil až v úplnom závere, kedy bol okruh už dobre nagumovaný. Na čas Maxa Verstappena z prvej polovice tréningu však aj tak stratil Lewis Hamilton 780 a Valtteri Bottas 862 tisícin sekundy. To pre zvyšok víkendu rozhodne nie sú dobré správy pre tím obhajcov titulu.

Red Bull bol naopak v obvyklej piatkovej pohode. Verstappen odjazdil len 23 okruhov, menej ich absolvoval už len Lance Stroll, vyskúšal si pritom tvrdé, stredne tvrdé a nakoniec aj mäkké gumy. Jeho čas 1:27.035s bol s prehľadom najrýchlejší.

Druhý najrýchlejší čas zajazdil Lando Norris na McLarene, ktorý tak svoj domáci víkend začal tým najlepším možným spôsobom. Lando bol dokonca na stredne tvrdých pneumatikách o jednu tisícinku sekundy rýchlejší než tretí Lewis Hamilton na mäkkých. Keď sa sedemnásobný šampión dozvedel o svojej strate na Verstappena, do vysielačky rezignovane zahlásil: “Kde ten čas vzal?”

Solídne tempo malo aj Ferrari, ktoré je na jedno kolo opäť pomerne silné. Štvrtý Leclerc zajazdil na softoch rýchlejší čas než Valtteri Bottas, ďaleko od Fína nebol ani šiesty Carlos Sainz.

Zaujímavé je aj porovnanie pilotov Aston Martinu. Sebastian Vettel skončil na vcelku solídnom siedmom mieste, kým jeho tímový kolega Lance Stroll skončil až osemnásty a do vysielačky dosť rezignovane zahlásil, že nemá žiadnu dôveru v auto.

FOM

Súvisiace články

Diskusia