logo F1online.sk

Šéf Alfy Romeo: O oboch jazdcoch rozhodne Frédéric Vasseur

Antonio Giovinazzi a Frédéric Vasseur
© Twitter/Alfa Romeo Racing
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 7. 2021

Sauber a Alfa Romeo sa tento týždeň dohodli na „viacročnom“ predĺžení spolupráce. Ukončili tak sériu špekulácií, podľa ktorých Sauber a novovzniknutý koncern Stellantis prehodnocujú budúcnosť tejto automobilky vo Formule 1. Na svojej stoličke zotrvá aj súčasný šéf pretekárskeho tímu Frédéric Vasseur. Zostáva tak už len zodpovedať, kto bude za Alfu Romeo jazdiť v budúcej sezóne.

Ani jeden z pilotov nemá zmluvu pre nasledujúcu sezónu. Výkony Kimiho Räikkönena sa s pribúdajúcim vekom zhoršujú a Antonio Giovinazzi je síce vo svojej tretej sezóne o poznanie lepší, ale určite nie perfektný. Nad sebou však má ochrannú ruku Ferrari. Predpokladalo sa, že pokračujúca spolupráca s Alfou Romeo znamená aj pokračujúcu kontrolu Ferrari nad jednou sedačkou v tomto tíme. Šéf talianskej automobilky Jean-Pierre Imparato však v tejto súvislosti priniesol veľmi zaujímavé vyjadrenie.

„Odpoveď je nie. O jazdcoch rozhodne len jeden a bude to Frédéric Vasseur,“ prehlásil Imparato v rozhovore pre L’Équipe.

„Ja viem, ako predávať autá, on zas ako riadiť tím. Robí to už 25 rokov a robí to veľmi dobre. Navzájom sme sa dohodli, že to bude on, kto rozhodne o obsadení sedačiek v tíme. Urobí to, keď príde ten správny čas,“ dodal Imparato.

Potvrdené je aj zotrvanie Frédérica Vasseura v stoličke šéfa tímu. S jeho počínaním je vraj spokojný ako Sauber, tak Ferrari. Je tak súčasťou dlhodobých plánov tímu ako jeho šéf.

„Áno, zostávam. Ďakujem za opýtanie,“ usmial sa Vasseur, ktorý už viackrát zopakoval, že o jazdcoch rozhodne až na jeseň. Čelí tiež špekuláciám ohľadne budúcnosti Micka Schumachera, ktorý by sa o rok vraj mohol presunúť do jeho tímu.

„Na to je ešte priskoro, najmä keď uvážime, že to s automobilkou Alfa Romeo vôbec nesúvisí. Za výber jazdcov bude plne zodpovedný tím. Potrebujeme čas, aby sme to prediskutovali a určite sa nijak neponáhľame. Uvidíme čo sa ešte stane a rozhodnutie padne v druhej polovici sezóny,“ dodal Vasseur.

„Jazdecká otázka je samozrejme kľúčovým bodom. Smerom do budúcna máme pri voľbe jazdcov voľnú ruku. Naše prepojenie na Ferrari však znamená, že s nimi môžeme veľmi jednoducho diskutovať o ich pilotoch,“ povedal Vasseur.

„V súčasnosti máme v tíme Antonia, ktorý sa zlepšuje a odvádza dobrú prácu. Mojim cieľom pritom je si toto prepojenie na Ferrari udržať. Máme však voľnú ruku,“ dodal Francúz.

Súvisiace články