logo F1online.sk

Tretia havária v kvalifikácii a štvrté vypadnutie v Q1. Cunodova nočná mora pokračuje

Júki Cunoda
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 6. 2021

Vstúpiť do Formuly 1 s veľkými fanfárami, veľkými vyhláseniami alebo veľkými očakávaniami býva zradné. Riadiť monopost Formuly 1, pochopiť monopost Formuly 1 a dostať z monopostu Formuly 1 zakaždým sto percent, je skutočne náročná úloha. Svoje o tom vie už aj japonský mladík v službách AlphaTauri, Júki Cunoda. Ten aj v kvalifikácii na Veľkú cenu Francúzska chyboval a neodjazdil ani jedno merané kolo.

Júki vyletel hneď v prvej zákrute prvého meraného kola. To je chyba, ktorú mu jeho veľmi striktný šéf Franz Tost bude odpúšťať len veľmi ťažko. Navyše, tímový kolega Pierre Gasly predviedol ďalší špičkový výkon a v kvalifikácii skončil šiesty. AlphaTauri teda očividne má tempo, aby mohla v Le Castellet bojovať o dvojité body. Vinou chyby Cunodu sa to však len ťažko uskutoční.

„Vyšiel som až príliš na vnútorný obrubník v prvej zákrute. Nečakal som, že auto takto zareaguje, no stále je to moja chyba. Myslím, že zadné pneumatiky boli stále na žltom obrubníku, takže auto sa roztočilo. Snažil som sa potom čo najtvrdšie brzdiť, aby som sa zastavil ešte pred bariérou,“ povedal po kvalifikácii Cunoda.

„Náraz nebol taký tvrdý, takže prevodovka nie je poškodená, aj keď si ešte musíme počkať,“ dodal japonský mladík.

Vlastne je jedno, či prevodovka poškodená je alebo nie je. Júki do nedeľných pretekov odštartuje z posledného miesta. AlphaTauri a Honda tak môžu vlastne beztrestne vymeniť všetky komponenty a aj prevodovku. Cunodu by mal viac trápiť fakt, že jeho kvalifikačné výkony sú veľmi ďaleko od optima. Po Imole a Baku je toto jeho tretia nehoda v kvalifikácii. A po Imole, Barcelone a Monaku štvrté vypadnutie v Q1. Jeho auto pritom objektívne malo a má na postup do Q3.

Cunoda sa po svojej sobotnej chybe ešte snažil vzkriesiť svoje šance. Náraz nebol taký tvrdý, vyzeralo to, že sa ešte dokáže vrátiť do boxov. Auto sa však zaseklo v neutrále, a to bola pre Júkiho konečná.

„Ako som povedal, náraz nebol taký tvrdý, preto som si myslel, že sa mi odtiaľ podarí dostať. Nedokázal som však z nejakého dôvodu zaradiť rýchlosť. Musíme sa teda na to pozrieť,“ povedal Cunoda.

Na otázku, čo očakáva v zajtrajších pretekov, hľadal japonský mladík odpoveď len veľmi ťažko. „Nuž, budem štartovať zozadu. Áno no… tiež sa tu dosť ťažko predbieha. Nezostáva mi nič iné len tlačiť tak tvrdo ako len budem môcť a dúfať v nejaké zvláštne okolnosti,“ uzavrel Júki.

Súvisiace články