logo F1online.sk

Podľa Rosberga sú bakuské boxy nebezpečné, Masi to odmieta

Baku, Azerbajdžan, ilustračné
© Mercedes
Ladislav Király
Ladislav Király8. 6. 2021

Nico Rosberg pred začiatkom azerbajdžanského víkendu uverejnil video, v ktorom podrobne analyzoval celú bakuskú trať. Vstup do boxov pritom označil za jedno z najnebezpečnejších a najhrôzostrašnejších miest v kalendári.

Nemec nevie pochopiť, ako je možné, že to niekto naprojektoval takto. Pretekári idú okolo rýchlosťou 350km/h a ak by sa tam niečo zomlelo, hrozí priamy náraz do múra oddeľujúceho trať od boxovej uličky. Čo ak by mali Max Verstappen alebo Lance Stroll problém s defektom o pár metrov inde?

„Ukážem vám jedno z miest, ktoré z môjho pohľadu vždy patrilo medzi najnebezpečnejšie v celom ročníku,“ povedal Rosberg, ktorý v Baku v roku 2016 zvíťazil.

„Bolo to dosť hrôzostrašné. Prichádzate sem v rýchlosti 350 km/h a pozrite sa, čo je vľavo,“ narážal bývalý pretekár Mercedesu na nepríjemný múr. „Predstavte si, že tu sa vám na aute niečo pokazí. Idete rýchlosťou 350 km/h…“

„Vľavo je len múr, ktorý sa na vás pozerá. Ak sa vám niečo pokazí, vrazíte do neho a to je koniec. Už tu nebudete. Je to jedno z najhrôzostrašnejších miest, cez ktoré som s autom F1 prechádzal. Je to tam šialene zlý pocit. Musíte sa však pokúsiť nemyslieť na to,“ dodal Nico Rosberg.

Po skončení azerbajdžanskej VC bol s touto témou konfrontovaný riaditeľ pretekov Michael Masi. „Nie, s jeho názorom nesúhlasím,“ skonštatoval. „Vstup do boxov a rovnako aj celý okruh bol dizajnovaný a homologovaný FIA, pričom má licenciu Grade 1.“

„Spĺňa všetky možné bezpečnostné požiadavky, ktoré má FIA v rámci svojich pravidiel. Takže nie, nesúhlasím s ním,“ dodal Masi.