logo F1online.sk

F1 sa s Baku dohodla na predĺžení zmluvy do roku 2024

Baku, Azerbajdžan
© Pirelli
Milan Kubala
Milan Kubala12. 5. 2021

Do azerbajdžanskej metropoly Baku sa budeme vracať až do roku 2024. V stredu o tom informoval organizátor veľkej ceny, ktorému sa podarilo vyrokovať predĺženie aktuálneho kontraktu. Zároveň tiež potvrdil, že tohtoročné preteky sa uskutočnia v pôvodnom termíne, výmena s Tureckom sa teda nekoná.

Veľká cena Azerbajdžanu je súčasťou kalendára od sezóny 2017. Doposiaľ však zorganizovala len tri veľké ceny, keďže pre pandémiu boli minuloročné preteky zrušené. Tohtoročné preteky by však nič nemalo ohroziť. Problém je len v tom, že organizátor už nevie zmeniť termín veľkej ceny, keďže Baku bude hostiť aj Majstrovstvá Európy vo futbale.

“Viem, že v spojitosti s aktuálnou situáciou ohľadom Covidu sa objavil problém, a že britská vláda Turecku zhoršila stupeň bezpečnosti,” cituje Arifa Rahimova, organizátora azerbajdžanskej veľkej ceny, portál racefans.net. “Logicky to ohrozuje preteky, keďže väčšina tímov cestuje z Veľkej Británie, resp. pochádza z Veľkej Británie, aj keď v skutočnosti budú cestovať z Baku.”

Rahimov sa následne vyjadril i k možnosti vymeniť termíny pretekov. “Prebehli nejaké rokovania, ale v našom prípade je už termín víkendu fixný. Podarilo sa ho vtesnať medzi ostatné podujatia, ktoré sa uskutočnia v našom meste, pretože futbal je stále v pláne. Prvý zápas sa koná 12. júna, čo je sobota hneď po súťažnom víkende.”

“Nevieme s tým teda veľa spraviť, tento rok nie sme veľmi flexibilní. Keby sme mali ktorýkoľvek iný rok, keď sme mali v kalendári v Baku len jedno veľké podujatie, tak by to prichádzalo do úvahy, no nie tento rok,” vysvetlil.

Veľká cena Azerbajdžanu sa podľa všetkého bude konať bez fanúšikov, hoci v iných krajinách sa už na divácku návštevu pripravujú. V Monaku by malo veľkú cenu sledovať 8 000 ľudí, jedna z tribún dokonca dostane meno po Charlesovi Leclercovi.

“Momentálne máme potvrdené, že pôjdeme bez divákov. Príde niekoľko ľudí, ktorí budú odovzdávať trofeje, takže ich musíme nejako vhodne usadiť, hlavne keď pôjde o prezidenta. Inak však na okruhu nebudú žiadni diváci,” uzavrel Rahimov.